vremenska prognoza za istru

Nakon nekoliko pravih proljetnih dana, stiže jako zahlađenje uz kišu i vjetar, moguć i snijeg

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Za razliku od nedjelje koju je obilježilo pretežno sunčano vrijeme, u novi tjedan ulazimo s promjenjivim i prohladnim vremenom, piše Istramet.

U drugom dijelu ponedjeljka stiže jače pogoršanje vremena koje konačno može donijeti konkretniju kišu (>10,15 mm). Iako je vrijeme u Istri prijašnjih dana hladnije od prosjeka te pretežno oblačno, značanija kiša je izostala.

Krajem ponedjeljka smiješi nam se značajnija kiša, izvor: WRF, Istramet

U višem gorju padat će snijeg, a u predjelima kao što su Zavižan može doći i do akumulacije značajnijeg količine snijega. Možda ukupna visina pokrivača bude viša i od maksimalne zabilježene tijekom prijašnje zime. Vrlo vjerojatno će se zabijeliti i Učka.

U višem gorju padat će snijeg, izvor: WRF, Istramet

Postupan porast temperatura zraka u okvire prosjeka za doba godine moguć je krajem mjeseca, međutim nisu svi modeli sukladni u tim prognozama. Dok primjerice europski ECMWF predviđa izraženije zatopljenje i temperature zraka oko 25 °C uz obilje sunčanog vremena, WRF je značajno umjereniji.

Ukratko, promjenjivo i relativno svježe vrijeme nastavlja se i idućih dana, a signal za zatopljenje zasad nije toliko izražen. 

Prema dijelu modela krajem mjeseca očekuje nas zatopljenje, ali ne i prema WRF-u. Izvor: WRF, Istramet

Trodnevna Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

PONEDJELJAK - Pretežno oblačno vrijeme, kasno navečer i u noći uz prolazan kišni val, dok će u višem gorju biti snijega. Puhat će umjerena i jaka bura i istočnjak. Jutarnje temperature zraka od 2 do 8 °C, dnevne vrijednosti između 12 i 17 °C.

UTORAK - Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, naročito prijepodne kada očekujemo mjestimičnu kišu. Puhat će većinom slaba do umjerena bura i istočnjak. Jutarnje temperature zraka od 2 do 8 °C, dnevne vrijednosti između 13 i 16 °C.

SRIJEDA - Pretežno oblačno i promjenjivo vrijeme uz mjestimičnu kišu. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, u drugom dijelu dana okrenut će na buru. Jutarnje temperature zraka od 5 do 8 °C, dnevne vrijednosti između 10 i 13 °C.


Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater