istra na vrhu

Velik dan za istarske maslinare: Čak njih 69 među 500 najboljih u Flos Oleiu

| Autor: Milan Pavlović
(Foto: TZŽI)

(Foto: TZŽI)


Rekao bih da je danas veliki dan za Istru i sve istarske maslinare, one koji su uvršteni u ovogodišnje izdanje vodiča Flos Olei, ali i one koji nisu, jer vjerujem da je to sjajan poticaj za daljnje napredovanje te da ćemo u narednim godinama imati nova imena i nove brendove kojima ćemo se jednako tako moći pohvaliti na međunarodnoj sceni.

(Foto: TZŽI)(Foto: TZŽI)

Svake godine imamo pet do deset novih brendova koji se natječu za bodove i što bolji rejting u bibliji ekstradjevičanskih maslinovih ulja. To samo dokazuje da smo fleksibilni, žilavi te da imamo strast koja je nužna da bismo iz godine u godinu ponavljali uspjeh i bili među najboljim maslinarskim regijama svijeta, kazao je Denis Ivoševićna, direktor Turističke zajednice Istarske županije, na prezentaciji ovogodišnjeg izdanja jedinog svjetskog vodiča za ekstradjevičanska maslinova ulja Flos Olei 2024.

Istra na vrhu

U petnaestom izdanju prestižnog vodiča Flos Olei Istra je ponovno dostigla vrh i najbolja je na svijetu po broju uključenih maslinara. Tradicionalno, uvršten je pozamašan broj maslinovih ulja, točnije 71 iz Hrvatske od kojih 69 iz Istre, 13 više nego prošle godine kada ih je bilo 56, što je od posebne važnosti, budući da su u publikaciju uvrštena ulja iz cijelog svijeta, 56 maslinarskih nacija s pet kontinenata. Druga je Puglia s 55 maslinovih ulja, treća Toscana s 51.

(Foto: TZŽI)(Foto: TZŽI)

Istarski su se maslinari tako našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 13 posto. Pritom vrijedi istaknuti da je velik broj postigao još bolje rezultate nego lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Flos Olei, svojevrsni atlas svjetskog maslinarstva, kojeg potpisuje poznati novinar i enogastronomski kritičar Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, novinarkom specijaliziranom za područje enogastronomije, međunarodnog je karaktera, a objavljuje se kroz tri izdanja: talijansko-engleskom, talijansko-kineskom i talijansko-španjolskom.

Ocjena 100/100

U Flos Oleiu posebno se ističu dvije TOP klase. Hall of Fame uključuje popis tvrtki koje su dosegle takvu razinu izvrsnosti da zaslužuju priznanje za karijeru, i to uz najvišu ocjenu 100/100. U izdanju za 2024. riječ je o uljima s ukupno devet imanja među kojima se, uz tri španjolska i pet talijanskih, prvi put u povijesti našlo i jedno iz Hrvatske, i to ekstradjevičansko maslinovo ulje Uljare Mate Aleksandre Vekić iz Savudrije.

Uz njezinu »Biancu Bellezzu« među najboljima na svijetu su i ulja Ipše te proizvođača OLEA B.B. s 99 bodova, Chiavalon i Zubin s 98 bodova, Negri Olive i Mateo Belci s 97 bodova te ulja još 62 vrhunska ulja istarskih maslinara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of