ulika 2024.

FOTOGALERIJA / Održana 19. Smotra maslinara i uljara: Šampion Terra Eno Olea

| Autor: Mihael STOJANOVIĆ


Devetnaesta po redu Smotra maslinara i uljara, Ulika 2024., održana je u ambijentu restorana Candis 2. Svi uzorci koje su maslinari dostavili na poziv organizatora smotre, Poljoprivredne udruge Ulika iz Medulina, prošli su kroz detaljnu analizu i pokazali su iznimno visoku kvalitetu.

Na samom vrhu pobjedničkog postolja našla se Terra Eno Olea, slijedi OPG Matteo Belci, dok je treće mjesto osvojila Fameja Ivan Teković iz Raklja. Na svečanom proglašenju rezultata smotre bili su prisutni predsjednik Poljoprivredne udruge Ulika Mario Crnobori, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, te direktor Turističke zajednice općine Medulin Mihael Idžaković.

Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin su dijelom sufinancirali realizaciju ove smotre, što dodatno naglašava značaj događaja za lokalnu zajednicu. Sudionicima su uručene nagrade i priznanja za njihov trud i rezultate. Na natjecanju su sudjelovali i uljari izvan Istre, poput OPG-a Deša iz Zadra, PG Plastić iz Nadijina te Branka Kutije iz Benkovca, koji su bili pri vrhu ljestvice, što potvrđuje značaj ove tradicionalne manifestacije.

Dodana vrijednost za turizam Općine

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, rekao je da s obzirom na velik broj izlagača, smatra da je odaziv dobar. Čestitao je svim dobitnicima i onima koji čuvaju tradiciju, istaknuvši da se Općina Medulin ne odriče svojih poljoprivrednih korijena radi nekontrolirane urbanizacije te se i dalje razvija s fokusom na poljoprivredu.

Kirac je istaknuo da je na području općine Medulin prisutan turizam, ali i poljoprivreda, posebno maslinarstvo. 

Ove godine na natjecanj je sudjelovalo preko 30 kandidata koji su poslali uzorke ulja na analizu. Općina aktivno podržava udruge, uključujući i Uliku, udrugu posvećenu maslinarstvu, sufinancirajući ovaj današnji događaj i druženje.

Mihael Idžaković iz Turističke zajednice Općine Medulin istaknuo je važnost promocije autentičnih i kvalitetnih lokalnih proizvoda među turistima i posjetiteljima s obzirom na turističku reputaciju njihove regije. Tradicionalni proizvodi poput sira, vina i maslinovog ulja čine glavni dio lokalne ponude. Nadaju se da će broj maslinara rasti i da će kvaliteta ulja biti što bolja.

Idžaković je obećao kontinuiranu podršku ovom tipu manifestacija te istaknuo svjesnost važnosti da posjetitelji dožive ljepotu kraja kroz okuse i mirise lokalnih proizvoda.

Mario Crnobori, predsjednik Poljoprivredne udruge Ulika, izrazio je zahvalnost svim prisutnima te pohvalio je maslinare koji su postigli izvrsne rezultate.

Riječi pobjednika

Edi Družetić iz Terra Eno Olea rekao je:
- Fokusiramo se na kvalitetne proizvode poput Bjelice. Nismo od jučer; opremu imamo, znanje imamo, sad nam dolaze i mlade snage. Naša imanja obuhvaćaju 12 tisuća stabala duž rute od Barbarige do Fažane.Zemlja na kojoj sadimo oduvijek je bila prepoznata po kvalitetnoj proizvodnji, a sada dodatno ulažemo u ljudski rad, kazao je Družetić.

Maslinar je istaknuo kako svaka godina donosi nove izazove, kao što su napadi štetnika ili klimatske promjene, ali su uvijek spremni prilagoditi se uvjetima berbe i klimi. Najveći izazovi s kojima se susreću jesu u čuvanju ulja, pravovremenom prelijevanju i skladištenju. Znaju da se kvaliteta ne može osigurati samo dobrim osnovama, stoga se radi na poboljšanju svih aspekata proizvodnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater