Novi strojevi za novu dimenziju poslovanja

Buzetski Karton-pak modernizirao pogon zahvaljujući norveškom fondu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Buzetska firma Karton pak uspješno je realizirala projekt »Green is Deel - A New way of doing competitive business« sufinanciran bespovratnim sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014.-2021., u okviru programa Business Development and Innovation Croatia.

Glavna projektna aktivnost bila je nabava najsuvremenijih strojeva za proizvodnju kartonske ambalaže, dva stroja i to stroja za rezanje omotača kartonske ambalaže, odnosno automatske štance te stroja za crtanje, oblikovanje u 2d ravnini, plotter cutter, koji predstavljaju suvremenu tehnologiju četvrte generacije s ciljem unaprijeđenja poslovanja u skladu s najnovijim zahtevima tržišta.

Vinari najveći kupci

- Ukupna vrijednost jednogodišnjeg projekta je 297.907 eura, a iznos bespovratne potpore 146.000 eura. Za preostali iznos uzeli smo kreditnu liniju Istarske kreditne banke na sedam godina, naglasio je na završnoj konferenciji predsjednik Uprave Karton-paka Gvido Jermaniš.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Zastupnik i dobavljač strojeva, zadužen za montažu i edukaciju bila je tvrtka Pama paper machinery Medvode iz Slovenije.

- Bilo je dosta problema oko transporta, a posebno u slučaju automatske štance proizvođača iz Kine, jer je transport trebao ići preko Sueskog kanala, a onda se morao preusmjeriti oko Afrike te se produžio za više od 30 dana, a projekt je trebalo realizirati do kraja travnja, kazao je Jermaniš.

Karton-pak je osnovan 1996. godine, zapošljava 32 djelatnika, a ovo mu je prvi europski projekt.

- S novim strojevima dobit ćemo novu dimenziju poslovanja, moći ćemo konkurirati kod većih kupaca kako bi postali centralna kartonska industrija koja bi pokrivala područje južne Slovenije, Slovenskog primorja, cijele Istre, Rijeke i otoka. Imamo više od 400 raznih kupaca, od velikih koji kupuju za 300.000 eura godišnje do manjih koji kupuju naše proizvode u vrijednosti od tisuću ili dvije tisuće eura godišnje. Najveći kupci su vinari, gotovo svi u Istri i široj regiji, naglasio je Jermaniš te dodao da u dogledno vrijeme očekuju još uspješnije poslovanje.

Do sada je kapacitet dvije zaklopne štance, manualne, bio oko 800 araka na sat, a s novim strojem kapacitet je oko četiri tisuće araka na sat, nadovezao se je direktor i član Uprave Karton-paka Nenad Ratoša. To je prvi takav stroj u Istri i Primorsko-goranskoj županiji za preradu valovite ljepenke za transportnu ambalažu. U firmi Karton-pak, kazao je Ratoša, kartonske ploče od valovite ljepenke kupuju od dva dobavljača u Hrvatskoj, na njih se aplicira tisak, kutije se režu, štancaju, lijepe i isporučuju kupcima. Godišnje ostvare oko četiri milijuna eura ukupnog prihoda, odnosno preradi između četiri i pol i pet milijuna kvadrata kartonskih ploča.

Optimizirat će proizvodnju

Opći cilj projekta, naglasila je konzultantica Centra za ulaganja Eurokonzalting Nikoleta Travičić, implementacija je tehnologija s ciljem pozitivnog povećanja konkurentnosti poslovnog sektora ne samo na lokalnoj već i nacionalnoj razini dok je glavni specifični cilj implementacija novih tehnologija koje će omogućiti prijelaz tvrtke na održivo i zeleno poslovanje.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Nabavom novog stroja za rezanje omotača kartonske ambalaže automatizirat će se i optimizirati proizvodni proces. Značajno će se povećati kapacitet proizvodnje u odnosu na postojeće stanje te stvoriti pretpostavke za dodatno povećanje produktivnosti u roku od tri do pet godina s realizacijom novih ulaganja u tehnologiju tiska. Novi ploter omogućit će ovoj buzetskoj firmi samostalnu izradu složenih uzoraka novih proizvoda. Omogućit će izradu složenih i zahtjevnih proizvoda, proizvodnju manjih serija visoko zahtjevnih proizvoda, ali i uzoraka novih proizvoda.

Novi strojevi energetski su učinkoviti i prilagođeni najnovijim zahtjevima zaštite okoliša u smislu smanjenja potrošnje energije te emisije CO2 u proizvodnom procesu, ali i sigurnosti djelatnika zbog visokog stupnja automatizacije proizvodnog procesa.

Očekivani ishodi su povećana konkurentnost poduzeća, procijenjeni godišnji rast prometa trebao bi iznositi 51 posto u 2027. godini u odnosu na 2021., a procijenjeni godišnji rast dobiti 50 posto.

Do 2027. godine trebalo bi se otvoriti pet novih radnih mjesta.

Infobox (Citat):

»Imamo više od 400 raznih kupaca, od velikih koji kupuju za 300.000 eura godišnje do manjih koji kupuju naše proizvode u vrijednosti od tisuću ili dvije tisuće eura godišnje. Najveći kupci su vinari, gotovo svi u Istri i široj regiji

Gvido Jermaniš, predsjednik Uprave Karton-paka

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum