PROJEKT TVRTKE KAMEN PAZIN

KAMENOLOMU MARČANA ZELENO SVJETLO, VIJEĆNIK VAREŠKO (NEZAVISNI): Općina kaže da djeluje u interesu mještana, a onda radi protiv njih NAČELNIK PLIŠKO (IDS): Kamenolom je daleko od naselja, neće ometati ni naše stanovnike, ni turiste

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Arhiva

Arhiva


Ono što je zanimljivo u ovoj priči jest da se Općina Marčana nikad nije protivila ovom projektu iako bi on mogao ugroziti turizam i poljoprivredu kao glavne ekonomske aktivnosti u općini, a istovremeno prihod od kamenoloma iznosit će samo 350 tisuća kuna godišnje

Nakon 15 godina rasprava, donošenja i mijenjanja odluka, pa čak i parničenja, projekt otvaranja kamenoloma u Marčani dobio je zeleno svjetlo za realizaciju. Novu, djelom izmijenjenu studiju utjecaja na okoliš, koju je dao izraditi investitor Kamen Pazin, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sredinom srpnja je prihvatilo i odobrilo namjeravani zahvat. Tako će krajem ove ili početkom sljedeće godine, usprkos velikom protivljenju mještana, ako sve bude prema planu, Kamen Pazin otvoriti novo eksploatacijsko polje "Marčana" koje se nalazi na oko dva kilometra od same Marčane, te oko kilometar od Muntića i Velikih Vareški.

Ono što je zanimljivo u ovoj priči jest da se Općina Marčana nikad nije protivila ovom projektu iako bi on mogao ugroziti turizam i poljoprivredu kao glavne ekonomske aktivnosti u općini, a istovremeno prihod od kamenoloma iznosit će samo 350 tisuća kuna godišnje.  

Prijašnjeg načelnika Općine Marčana, a sada zamjenika načelnika, Marijana Kostešića, općinska je oporba često prozivala da lobira u raznim državnim institucijama u korist Kamen Pazina, a ni sadašnji načelnik Predrag Pliško nije se bunio protiv ove investicije.

Međutim, on tvrdi da se ne može reći da je vlast Općine Marčana bila na strani Kamen Pazina jer je riječ o projektu koji je započeo davne 2004. godine u posve drugim gospodarskim okolnostima, kada Kamen Pazin niti nije bio zainteresirani investitor. 

Daleko od naselja 

- To niti nije općinski projekt, nego je to eksploatacijsko polje davno Županijska skupština prihvatila i definirala prostornim planom Županije, a takve planove nije tako lako mijenjati kao što netko misli. Uostalom, kamen se u Istri oduvijek eksploatirao i nadaleko je poznat po svojoj kvaliteti, pa i danas imamo nekoliko aktivnih kamenoloma, čak i u Valturi, pa se nitko ne buni i ne žali. Smatram da je polje predviđeno za kamenolom "Marčana" dovoljno daleko od naseljenih mjesta i da neće ometati niti naše stanovnike, niti turiste, kaže Pliško.

Na tom je lokalitetu kamen vrijedan ukupno oko milijardu kuna, po sadašnjim cijenama, a Općina bi za vrijeme 40-godišnje eksploatacije trebala svake godine inkasirati oko 50 tisuća kuna za zauzetost polja i oko 300 tisuća kuna za eksploataciju. Uz to, Općina Marčana računa i na "indirektan profit" u smislu jeftinije i lakše dostupnosti materijala za sanaciju nerazvrstanih cesta i drugih površina. Na koncu, za mještane će se otvoriti nova i bliža radna mjesta. Pliško je napomenuo da se radi o materijalu za čije vađenje nije potrebno miniranje te da se ovaj kamenolom ne može uspoređivati s drugim marčanskim kamenolomom Podrola u Raklju, koji je također izazivao prijepore i prosvjede. Na javnoj raspravi, koja je izazvala velik interes javnosti prije godinu i pol dana, načelnik Pliško spominjao je čak i mogućnost da se zbog moguće kolizije s drugom gospodarskom granom u Općini, turizmom, utječe na koncesionara da se kamenolom zatvara tijekom turističke sezone.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater