svjetsko, a naše

Ulje Bianca bellezza Aleksandre Vekić među najboljima u svijetu

| Autor: Milan Pavlović
(Foto: Ilustracija / Aleksandra Vekić/Arhiva Glasa Istre)

(Foto: Ilustracija / Aleksandra Vekić/Arhiva Glasa Istre)


U vodiču Flos Olei za 2024. godinu Istra će biti prisutna dvadeseti put zaredom. To je za Istru izuzetno vrijedan jubilej, jer predstavlja razvojni kontinuitet stalno u usponu i to na najvišoj međunarodnoj kompetitivnoj razini.

Ako izuzmemo prve četiri godine u kojima se Istra "sramežljivo" pojavila najprije s dva, zatim pet,pa s osam te s 21 maslinarom, sve ostalo spada u sam svjetski vrh, kao da je nakon toga naša regije, kad je proizvodnja kvalitetnog maslinovog ulja u pitanju, ubacila u višu brzinu.

Posljednjih 16 godina Istra svake godine ima više od 50 uvrštenih maslinara. Nakon što je osam puta zaredom bila druga na svijetu te osam puta prva, taj se broj morao popeti na više od 65.

Upravo to se je dogodilo u vodiču za 2024. godinu. Istra je ponovno dostigla vrh i najbolja je na svijetu po broju uključenih maslinara. Sveukupno Istra ima 69 uključenih maslinara, druga je Puglia s 55, treća Toscana s 51. Doista je izuzetan osjećaj osmi put zaredom biti prvi, pogotovo kad se uzme u obzir da je među 1.000 pristiglih uzoraka selekcionirano 500 najboljih, a medu tih 500 čak 69 je iz Istre.

U takozvanoj premium kategoriji, onu ekstra djevičanskih maslinova ulja koja su ocijenjena s 95 i više bodova, Istra je također najbolja s ukupno 17 takvih ulja, dok Toscana ima 16, Puglia 15, a velika Andaluzija 13.

Gotovosvi iz premium kategorije ove su godine dobili veće ocjene, što je dodatan dokaz snage istarskih maslinara.

Najveći pojedinačni uspjeh, a koji visoko podiže rejting Istri i Hrvatskoj, svakako je ulazak Aleksandre Vekić s uljem Bianca bellezza u probrano društvo Hall of famea s ostvarenih 100 od mogućih 100 bodova. To je za sada pošlo za rukom samo osmorici proizvođača; petero njih je iz Italije, tri iz Španjolske i prvi put u povijesti i Aleksandri Vekić iz Istre, odnosno Hrvatske. Ona je deveta koja je u svijetu dostigla razinu Hall of fame.

Među najboljim uljima su i Ipša i OLEA B.B. s 99 bodova, Chiavalon i Zubin s 98 bodova, Negri Olive i Mateo Belci s 97 bodova, Buršić, Oliveri, Červar, Monte Rosso, Tonin i Uljara Vodnjan s 96 bodova te Damir Vanđelić, Primizia-San Rocco, Uljara Al Torcio i Oleum Maris s 95 bodova.

No, to nije sve - po 94 boda osvojila su ulja Grubić, Meneghetti, Zigante, Cuj i Giuseppe Lupieri-Cadenela, a 93 boda Marko Geržinić. Kristjan Brajko i Ante Babić osvojili su 92 boda, ulja Komarija, Vergal i Filip Čeko 91 bod, a 90 bodova otišlo je uljima Rheos, Anton Stojnić, Vošten i Olea Prima.

Flos Olei je jedino natjecanje a svijetu koja soje ocijene daje samo za kvalitetu extra djevičanskog maslinovog ulja. Ocjena u Flos Oleiu je puno složenija po kriterijima i obuhvaća cijeli niz ocjena koje na kraju generiraju konačnu ocjenu.

U konačnu ocjenu ulazi kriteriji kvalitete extra djevičanskog maslinovog ulja, zatim cijeli set kriterija iz marketinga i komunikacije; od dizajna etikete, boca, packaginga, webshopa, web stranice, socijalnih mreža, pa do turističke prezentacije, degustacijske sale, prodajnog punkta i slično.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater