dvodnevna manifestacija

Kršan domaćin 13. Festivala samoniklog bilja: Pokazno branje, predavanja, radionice i gastrokutak

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Foto Glas Istre)

(Foto Glas Istre)


Danas u 11 sati u Kršanu će svečano biti otvoren dvodnevni 13. Festival samoniklog bilja koji privlači sudionike iz cijele Hrvatske i inozemstva, nudeći jedinstveno iskustvo koje se temelji na tradiciji sakupljanja samoniklog bilja te njegovoj primjeni u aromaterapiji i gastronomiji. Tu su i tradicionalne istarske delicije od samoniklog u gastro kutku, zanimljiva predavanja i radionice koje će upotpuniti festivalsko iskustvo.

"Ovaj festival nije samo događaj; to je poziv na istraživanje, učenje i dublje povezivanje s prirodnim svijetom oko nas. Festival samoniklog bilja jest ekološki osviješteni festival, koji se tradicionalno održava od 2010 godine", poručuju organizatori.

(Foto Glas Istre)(Foto Glas Istre)

Iskusni predavači govorit će o važnosti samonikle biljne hrane za zdravlje i okoliš, kao i o utjecaju biljaka na naš organizam. Osim toga, posjetitelji će imati priliku saznati više o kulinarskoj upotrebi jestivog samoniklog bilja, njegovoj hranjivoj vrijednosti i ljekovitim svojstvima.

Osim svega navedenog, Festival samoniklog bilja jest događaj za obitelji koje žele zajedno istraživati prirodne ljepote, za avanturiste koji se dive raznolikosti biljnog svijeta, za kreativce koji traže nove inspiracije, i za sve one koji žele naučiti više o očuvanju okoliša i ekološki održivim praksama.

Jedno od popularnih događanja na festivalu, za koje se uvijek traži mjesto više, svakako je pokazno branje bilja kršnim livadama uz stručnog vodiča Franka Zgrablića, koji će podučiti kako da sami uberete baš ono što vam treba. Provjerite zašto svi žarko žele znati razlikovati rusomaču od štavelja, pušinu od kije i smilje od mlička.

Polaznici na posudbu dobivaju štap i maramu, a herbarij im ostaje u trajnom vlasništvu. Uz to, sudionici će imati priliku uživati u šalici čaja, poručuje u ime organizatora, direktorica TZ Kršan Ariana Brnetić. Niz inspirativnih radionica i predavanja za djecu i odrasle na temu prirodne ljekovitosti, zdravlja i gastronomije održati će se u Domu kulture u Kršanu, u neposrednoj blizini glavnoga šatora festivala.

(Foto Glas Istre)(Foto Glas Istre)

Kroz dva dana održavanja Festivala održati će se niz radionica; izrada ljekovitih čajnih mješavina, pokazna radionica izrade prirodne kozmetike by Lynx and Fox, Smoothie radionica by Mario Valentić, gastronomska radionica s Stevom Karapandžom i radionica za by Žuti Kišobran Čarobni svijet biljaka.

Predavanja će održati Marina Tuta koja će posjetitelje upoznati s fascinantnim svijetom biljaka i njihovim koristima u svakodnevnom životu, Tamara Topalović govorit će o blagodatima prirodne medicine kroz spoj drevne mudrosti i suvremenih spoznaja, Mario Valentić održat će interaktivno predavanje o zdravom stilu života, a Žaklina Stroligo održat će predavanje o biljkama u službi zdravlja kod ženskih hormonalnih problema, autoimunih bolesti te upalama i problemu probavnog trakta. Kristina Šestan Šverko otkrit će kako se nositi s svakodnevnim stresom uz pomoć fitoaromaterapije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater