pilot-projekt zelene tranzicije

Prostore rovinjske bolnice grijat će toplinska energija - mora

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Foto Istarska županija)

(Foto Istarska županija)


Istarska županija podržava zelenu tranziciju te smo jako puno vremena i energije usmjerili na izmjene i dopune Prostornog plana kako bismo se prilagodili onome čemu teži Europa, ali i čitav svijet.

Svjedočimo negativnim posljedicama klimatskih promjena i svatko od nas mora dati svoj doprinos u njihovom ublažavanju, a posebice trebamo težiti uporabi obnovljivih izvora energije, kazao je prekjučer u Rovinju istarski župan Boris Miletić prilikom puštanja u pogon sustava dizalica topline koji je realiziran u sklopu pilot-projekta energetske obnove zgrada pod konzervatorskom zaštitom.

(Foto Istarska županija)Svčanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva zdravstva, Istarske županije i Grada Rovinja (Foto Istarska županija)

Dizalice toplice

Svečanosti su, uz domaćine, prisustvovali predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva zdravstva, predstavnici Istarske županije, Grada Rovinja, projektni partneri te brojni uzvanici i gosti.

Projekt Sea for Heritage Energy Transition ili skraćeno SEAHEaT promovira korištenje toplinske energije mora posredstvom dizalica topline u projektima energetske obnova zgrada koja predstavljaju kulturna dobra. Naime, Hrvatska ima iznimno visoku gustoću ovakvih objekata, a njihova koncentracija posebno je izražena u priobalnom području.

U Hrvatskoj postoji 102.615 zaštićenih zgrada unutar kulturno-povijesnih cjelina, od kojih je 1.950 pojedinačno zaštićeno. Njih 44.889 nalazi se u kontinentalnom dijelu zemlje, 57.726 u primorskoj Hrvatskoj, a u Istarskoj županiji približno 15 tisuća te je potencijal, ali i potreba za uključivanjem ovog sektora u proces energetske tranzicije iznimno velik.

Projekt SEAHEaT u svojstvu nositelja prijavila je Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" iz Rovinja, a u partnerskom konzorciju sudjelovali su donatorski partner iz Norveške Åpenhet AS, Istarska Regionalna Energetska Agencija IRENA te Fakulteti strojarstva i brodogradnje i rudarsko-geološko-naftni Sveučilišta u Zagrebu. Rezultat je spomenuti pilot instalaciju sustava dizalice topline koja koristi morsku vodu kao energent, koji je prekjučer i svečano inauguriran u Rovinju.

Projekt promovira korištenje toplinske energije mora posredstvom dizalica topline u projektima energetskih obnova zgrada koja predstavljaju kulturna dobra, budući da je tehnologija minimalno invazivna, visoko tehnološka i visoke efikasnosti.

(Foto Istarska županija)(Foto Istarska županija)

Obnova odjela

Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Marinko Rade prisjetio se kako je bolnica izgledala prije te na činjenicu da je prostorije zimi bilo teško zagrijati, a ljeti rashladiti.

- Obnovili smo fasadu, promijenili prozore u potpunosti, obnovili smo krovove, a sada najavljujem da ćemo i u zadnjem kvartalu ove godine početi s obnovom odjela. Ono što nam je nedostajalo bili su novci za obnovu stare, derutne energane. Pojavili su se fondovi Islanda, Lihtenštajna i Norveške koji su nam pomogli u energetskoj tranziciji, kazao je dr. Rade.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga čestitao je svim zaposlenicima bolnice "Martin Horvat" na čelu s ravnateljem, Istarskoj županiji te svim projektnim partnerima na provođenju projekta, ali, kako je naglasio, i na konstantnoj podršci koja se daje razvoju i obnovi bolnice.

- Današnji događaj zapamtit ćemo po još jednoj stvari, a to je da je Rovinj opet u nečemu prvi i da iz ove ustanove opet dolazi dobro znanje i sposobnost, rekao je Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater