GLAZBENO DRUŽENJE

FOTO / Prošlogodišnji dobitnici Statusa u Jazz Houseu: Život bez glazbe bio bi pogreška

| Autor: Mladen RADIĆ


U Jazz Houseu u ponedjeljak navečer održan je revijalni koncert prošlogodišnjih dobitnika Nagrade Status koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija pa je to bila prilika na jednom mjestu vidjeti najbolje domaće instrumentaliste.

Jazzeri i rockeri

Marko Percan koji je vodio program najavio je jedno opušteno glazbeno druženje i tako je otprilike i bilo. Citirao je i velikog filozofa Nietzschea koji je rekao »Život bez glazbe bio bi pogreška«. Događaj je organizirala pulska podružnica HGU-a, a njen predsjednik Franko Krajcar pozdravio je sve prisutne kao i prijatelje iz središnjice, najavivši vrhunske glazbene izvedbe.

Večer su otvorile mlade pulske rockerske snage - Toni Drandić, Masimo Lazarić, Frane Pavlić - okupljene u grupi Razor koje još nemaju Status, no možda jednog dana i to dođe u njihove ruke, a predstavili su se s tri autorske skladbe.

Nakon njih na red su došli GIIPUJA što je kratica za Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima. Oni su koji su podsjetili na njihovu turneju, stotinjak koncerata održanih pored šterni na različitim mjestima. Bend čine Marko First, Aldo Foško, Tonči Grabušić i Damjan Grbac (dobitnik prošlogodišnjeg Statusa u kategoriji Jazz glazba – bas gitara).

Waveform Band čine gitarist Miro Alduk i bubnjar Jan Nivelić kojima se preksinoć, odnosno baš taj dan pridružio basist Vedran Ružić i održao svoj uspješni prvi nastup s bendom. U prvoj pjesmi zvučali su istovremeno retro i futuristički no kasnije su pokazali da znaju biti i prilično žestoki.

Iz Osijeka je došao Hrvoje Harkanovac kvartet, kojeg predvodi prošlogodišnji dobitnik Statusa za narodnu i etno glazba – tambura/bisernica, brač, čelović, a s njim su još svirali Slaven Batorek, Leon Ižaković i Dario Hleb. U Jazz Houseu izveli su zanimljivo osmišljene instrumentalne obrade dobro poznatih skladbi »Tempera« i »Ne dirajte mi ravnicu«.

Udružene snage

Status All Stars Band također je izveo tri obrade, a vokal je preuzeo Bruno Urlić, inače violinist, prošlogodišnji laureat u kategoriji Zabavna pop-rock i urbana glazba. S njima su još nastupili i prošlogodišnji dobitnici Mario Klarić (kategorija Zabavna pop-rock i urbana glazba - bubanj), Vedran Ružić (kategorija Jazz glazba – kontrabas), Filip Pavić (kategorija Jazz glazba, nagrada »Damir Dičić« – električna gitara), Ivica Premelč (kategorija Zabavna pop-rock i urbana glazba, puhači instrumenti - saksofon) te Luka Kramar i Dario Hleb (kategorija Zabavna pop-rock i urbana glazba – bas gitara). Kroz tri pjesme odali su počast neprežaljenim legendama Arsenu Dediću, Massimu Saviću i Dinu Dvorniku.

Za kraj opet pulske snage koje vraćaju jazz u Kuću jazza, a to je Sterptet predvođen Brankom Sterpinom koji je prošle godine osvojio nagradu kao trubač u jazz glazbi. Njegov bend čine također iskusni glazbenici Carlos Fagin za klavirom, kontrabasist Nenad Mirt, bubnjar Sebastian Stell i saksofonist Luka Vrbanec. Nakon nekoliko pjesama upustili su se na kraju u jedan jam session s nekim vrlo poznatim numerama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini