IZLOŽBA Europska noć istraživača

Predstavljeni znanstvenici sa Sveučilišta Jurja Dobrile

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Prošle godine veliki hit bila je naša gošća i asistentica na Sveučilištu robotica Pepper, a ove godine smo među učenike otišli s nekoliko robotskih ruku

"Mi smo na Sveučilištu u Puli prošle godine organizirali programe u povodu Europske noći istraživača koje je posjetilo gotovo tisuću ljudi, a ove smo godine po projektu u kojem sudjelujemo zaduženi za disiminacijsku aktivnost dok će se sam događaj ove godine 27. rujna organizirati u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Tog dana će se znanstvenici s tih sveučilišta predstaviti javnosti, dok smo mi u Puli imali nekoliko tjedana i mjeseci obilaska škola i promotivnih aktivnosti vezanih uz teme iz znanosti. Jedna od tih aktivnosti je i večerašnja Skrivena izložba na kojoj kroz fotografije i neke druge predmete predstavljamo znanstvenike koji djeluju na Sveučilištu Jurja Dobrile Pula i njihov rad.", predstavljajući projekt Europske noći istraživača u kojem Sveučilište Jurja Dobrile sudjeluje kao jedan od partnera kazao je sinoć pomoćnik rektora pulskog Sveučilišta Sven Maričić. Zadnjih desetak dana, dodao je, svojevrsno je finale te akcije u koje je uključeno više stotina učenika pulskih osnovnih i srednjih škola. Neke od škola, poput Industrijsko obrtničke sudjeluju u tom projektu kao partneri, dok su se neke, poput Medicinske, u njega prvi put uključile i to posjetom Centru za istraživanje metala Istarske županije Metris u kojem je za njih, uz izložbu, organizirana demonstracija rada znanstvenika s elektronskim mikroskopom.

Graditi društvo znanja

"Mislim da je to jedan dobar uvod u zaokruženje onog što znanost jest, a to je motivirati ljude, davati dobre rezultate, a onda s tim rezultatima mislim da možemo i graditi društvo znanja o kojemu svi govore u zadnje vrijeme", kazao je Maričić.

U svojim aktivnostima vezanim uz projekt Europske noći istraživača tim s pulskog Sveučilišta predstavio je prije svega ono na što su u svom radu fokusirani njihovi znanstvenici. Sveučilište Jurja Dobrile je integrirano sveučilište i ima nekoliko sastavnica, te je tome prilagođen i program koji uključuje i sinoćnju izložbu. "Kako je prošle godine stvarno veliki hit bila naša gošća i asistentica na Sveučilištu, robotica Pepper onda smo ove godine među učenike otišli s nekoliko robotskih ruku, s virtualnom stvarnosti, napravili smo mali kviz i natjecanje u robotici između učenika osnovnih škola. I europska noć istraživača počiva na tome da se promoviraju ne samo znanstvenici kao znanstvenici, već i znanstvenici u funkciji umjetnika kao naša gošća Martine-Nicole Rojina koja je sudjelovala u nekim našim projektima i koju smo usprkos prebukiranom rasporedu uspjeli nagovoriti i dobiti da s nama provede narednih nekoliko dana.", kazao je Sven Maričić.

Prilika za Puljane

Posjetiteljima izložbe dao je i malo ekskluzivu otkrivši da je 3D printani mikroskop, koji je projekt sveučilišnog start upa, ušao u finale znanstvenog natjecanja "Ideja knock out", te da će se u četvrtak nakon objave rezultata znati hoće li Puljani dobiti priliku predstaviti se na najvećem sajmu inovacija i elektronike u Las Vegasu što je nagrada koja pripada pobjedniku ovog natjecanja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater