U PARKU PRIRODE UČKA

Predavanje Korada Korlevića ''Od globalnih do lokalnih klimatskih promjena?''

| Autor: Glas Istre
Korado Korlević (Foto PP Učka)

Korado Korlević (Foto PP Učka)


U Centru za posjetitelje Poklon, u Parku prirode Učka, u petak, 27. listopada, s početkom u 18 sati, održat će se predavanje ''Od globalnih do lokalnih klimatskih promjena?'', svjetski priznatog astronoma, edukatora i futurologa – Korada Korlevića.

Klimatske promjene su dugoročne promjene u globalnom klimatskom sustavu Zemlje. Ove promjene uključuju porast prosječne globalne temperature, promjene u oborinama, porast razine mora i druge utjecaje na okoliš. Klimatske promjene su uglavnom rezultat povećane koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi, koji se šire iz fosilnih goriva, industrije i drugih ljudskih aktivnosti. One predstavljaju ozbiljan izazov za globalnu zajednicu, jer imaju potencijal za ozbiljne posljedice po ljude, ekosustave i gospodarstvo. U izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), znanstvenici upozoravaju da su razine stakleničkih plinova u atmosferi toliko visoke da postanu uzrok klimatskih problema ne samo danas, već i idućih desetljeća, ako ne i stoljeća. Korado Korlević će u svom izlaganju obrazložiti taj nimalo optimističan scenarij jer je svijet blizu scenarija bez povratka, a za sve to je kriv čovjek.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretač Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske. Otkrio je više od 1400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado. Trenutno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine.

Predavanje Korada Korlevića, treće je u ciklusu Znanost na Poklonu. Završno predavanje ciklusa održat će se 10. studenog, gostovanjem Igora Vlahovića, koji će govoriti o geologiji Učke i Ćićarije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater