SAZRIJEVANJE U IZBJEGLIŠTVU

VIDEO / Pogledajte što je Ramiju, koji je zbog rata u Siriji izbjegao u Zagreb, donijelo njegovih 18 godina

| Autor: Glas Istre
Rami (desno)

Rami (desno)


Imati 18 godina različito je iskustvo diljem svijeta. U mnogim zemljama, kao i u Hrvatskoj, to je doba punoljetnosti, a negdje se stječe ranije, negdje još kasnije, piše tportal.
U Hrvatskoj s 18 godina osoba može glasati na izborima, može voziti, može se vjenčati ako želi, može gledati bilo koji sadržaj u kinu, može samostalno živjeti, i bez dopuštenja roditelja. Može raditi puno radno vrijeme. Ako roditelji nisu sposobni za rad i nemaju dovoljno sredstava za život, punoljetno dijete dužno ih je uzdržavati

Brojna prava i obaveze dolaze s punoljetnošću, no dolazi li i odraslost? Osim tog zakonskog okvira, mnogim osamnaestogodišnjacima zapravo se ništa bitno ne mijenja, još dugo ne postaju zreli i samostalni. Osamnaesta godina više je simbolična točka u kojoj se spajaju kraj djetinjstva i početak ostatka života. Odraslost ili sazrijevanje često određuju okolnosti, ali i vlastiti osjećaj.

U kolažu fotografija i teksta, po konceptu Barbare Matejčić i fotografijama Barbare Radelje, a u suradnji s UNHCR-om Hrvatska, pogledajte što je Ramiju, koji je s obitelji zbog rata u Siriji izbjegao u Zagreb, donijelo njegovih 18 godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater