PODRAVINA I POSAVINA Oaze mira u kontinentalnoj Hrvatskoj

U podravsko-prigorskom selu osjetite kako se nekad živjelo, radilo i jelo

Ljepote Posavine

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
VIKENDICA - Posavina

VIKENDICA - Posavina


Mnogi će se složiti da je ovaj dio godine upravo savršen za vikend izlete i uživanje u čaroliji buđenja prirode koja će svima pomoći da dobro raspoloženi i do kraja "napunjenih baterija" dočekaju početak novog radnog tjedna. Naravno, u tu se sliku odlično uklapa i poneko slasno gastro iznenađenje koje se vrijedi potruditi pronaći, a mi vam ovog tjedna preporučujemo da ovo proljeće iskoristite i kako biste si ugodili otkrivanjem poneke od brojnih prirodnih ljepota Hrvatske koje u svojim njedrima skriva svaka od naših regija.

foto

Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi

Sunčano selo Jagnjedovec

Za početak, krenimo iz Istre put Podravine i Posavine, područja kontinentalne Hrvatske i oaze mira u kojoj pitoma brda okružuju i čuvaju stare šume, vinograde i rijeke Savu, Dravu i Muru. Kontinentalna Hrvatska je regija koja skriva mnoštvo romantičnih srednjovjekovnih gradova poput Koprivnice ili Varaždina, idilične dvorce u prirodi kao što je Trakošćan i toplice s termalnom vodom, ali i puno malih šarmantnih lokacija koje je vrijedno otkriti i doživjeti. Jedna od takvih je Sunčano selo koje se nalazi u selu Jagnjedovec na obroncima Bilogore. Izgrađeno je u tradicijskom stilu podravsko-prigorskog sela pa je šetnja njime zapravo svojevrstan jedinstveni vremenski stroj koji vas nakratko vraća u te krajevima onako kako se živjelo i radilo nekad.

foto

Eko etno selo Strug

Na imanju je jedna glavna kuća, zatim sirotinjska kuća koju su vlasnici uredili u stilu seoske siromašne kuće zidane blatom bez toaleta, ali autohtona i karakteristična za prvu polovinu 20. stoljeća, a imaju i štagalj koji je bio glavni gospodarski objekt. Na vrhu brijega u sklopu imanja je klijet pretvorena u apartman uređen u tradicionalnom stilu te kuća koja je glavni smještajni objekt za djecu s četiri spavaonice. U Sunčanom selu Jagnjedovec možete vidjeti i impozantnu etnografsku zbirku koja sadrži desetak tisuća starih predmeta i alata iz istog razdoblja. Zbirka se među ostalim sastoji i od 11 kompletnih radionica raznih zanata – kovača, kolara, bačvara, kotlara te stolarske i užarske radionice, kao i radionice za tkalačku proizvodnju platna. Posjetitelji svih uzrasta i sami mogu sudjelovati u mnogim aktivnostima te naučiti, primjerice, kako se nekad pekao kruh ili izrađivali lonci.

Ponuda konjičkog turizma

Šetnju prirodom i poviješću možete nastaviti posjetom nedalekom agroturizmu "Na Malenom brijegu" koji se nalazi na vrhovima Bilogore. Selo je okruženo šumovitim brežuljcima i slikovitim pejzažom u kojem ćete se osjećati kao da ste ušetali u sliku nekog od čuvenih impresionista. Od posebnosti domaćini se posebno diče uzgojem konja i ponudom konjičkog turizma. Stoga će rado sa zainteresiranima podijeliti svoje bogato iskustvo u uzgoju konja i bavljenju sportskom disciplinom daljinsko jahanje, a posjetitelji konje mogu i jednostavno promatrati na pašnjacima te ih upoznavati kroz timarenje, priče, njegu ili hranjenje. Druženje s konjima jedna je od stvari u kojima možete uživati i ako se odlučite vikend provesti u Lonjskom polju u Posavini. Ekoetno selo Strug nalazi se u selu Plesmo na južnom ulazu u Park prirode Lonjsko polje te je savršen izbor za one željne odmora u oazi mira, tišine i prirodnih ljepota, a osobito za one koji uživaju u promatranju ptica, jahanju i ribolovu u obližnjim rijekama. Naime, Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Svake se godine u Lonjsko, Poganovo i Mokro polje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka te je, zahvaljujući tome, ovaj Park prirode jedinstvena riznica biološke raznolikosti i stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj. Stoga je u Lonjskom polju osobito popularno promatranje ptica, kojih ima više od 250 vrsta.

foto

Sunčano selo

Ako ste raspoloženi za nešto dinamičniji provod u Ekoetno selu Strug mogu za vas organizirati izlet s terencem uz fotografiranje parka prirode, a na raspolaganju vam je i šest biciklističkih staza koje povezuju Lonjsko polje s rijekama Unom i Moslavinom. Pješačke staze s početkom u selu Krapju pružaju mogućnost promatranja autohtonih životinja i starih vojnih objekata. Vikend odmor u ovim krajevima, sve u svemu, okrjepa je za oči, ali i za dušu. A kad ogladnite, potražite domaći kruh i rezance, fine juhe, ribe, mesna jela i divljač te autohtone slastice i vina koja će upotpuniti doživljaj i navesti vas da se u ove krajeve svakako ponovno vratite.

*Sadržaj realiziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZlogo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom