Povoljna epidemiološka situacija

Nakon dvije godine, dolazak turista u vrijeme Uskrsa približio se brojkama iz 2019. Donosimo podatke

| Autor: Glas Istre
(Foto: Nikola Vilic / CROPIX)

(Foto: Nikola Vilic / CROPIX)


Povoljna epidemiološka situacija u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, nakon dvije godine restriktivnijih mjera, ovog Uskrsa, približila nas je starom normalnom, barem kada govorimo o prelascima granice. Iako je jučer, na Veliki petak, u Hrvatsku ušlo 100 tisuća putnika manje nego pretpandemijske 2019. godine, situacija je znatno bolja nego protekle dvije godine, prenosi Jutarnji list

Jučer je granične prijelaze prešlo 270.032 putnika, odnosno 104.831 automobil. Prije tri godine Uskrs je bio 21. travnja, a u petak 19. travnja u Hrvatsku ušlo je 370.002 putnika i 112.202 automobila.

Lani je Uskrs bio ranije, 4. travnja, pa bi i u normalnim uvjetima bilo manje gostiju, ali činjenica je da su na snazi bile restriktivnije epidemiološke mjere. Inozemni gosti morali su na granici predočiti razlog prelaska, uplaćene aranžmane ili imati vlastite nekretnine u koje su planirali doći za blagdane. Ulazaka u zemlju na Veliki petak bilo je 87.597, a automobila je ušlo svega 35.175, što je 34 posto manje nego jučer.

Godina 2020. nije bila specifična samo po izostanku gužvi na graničnim prijelazima. Na prometnicama se mogao vidjet tek pokoji automobil. Naime, od 23. ožujka do 20. travnja na snazi je bila zabrana napuštanja mjesta boravišta, odnosno prebivališta, tako da nije bilo obiteljskih okupljanja. Da bi se prešlo iz županije u županiju bile su potrebne potvrde koje su se izdavale u iznimnim slučajevima, primjerice zbog odlaska kod liječnika ili sličnih razloga od vitalne važnosti. Naravno, iskaznice su se izdavale i u svrhu poslovnih obaveza.

Lani nije bilo restrikcija tog tipa, ali na snazi su bila druga ograničenja. Okupljanja su dozvoljavala maksimalnih 25 osoba, a na obiteljskim druženjima bilo je dozvoljeno maksimalno deset osoba iz dva različita kućanstva. Također, radno vrijeme bilo je ograničeno na 22 sata.

Ove godine situacija podsjeća na pretpandemijsku, sve mjere u ukinute (osim maski u zdravstvenom i sustavu socijale), ograničenja broja ljudi na okupljanjima nema, radno vrijeme ugostiteljskih objekata i klubova nije ograničeno, a obitelji se opet mogu družiti bez ikakvih ograničenja.

Upravo zato jučer, a i danas promet je pojačan na svim državnim cestama i to pogotovo u smjeru mora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater