DRUGA STRANA MEDALJE

EDUARD ANDRIĆ, PREDSJEDNIK SINDIKATA TURIZMA I USLUGA IZNIO BROJEVE: Spašavamo državni proračun, a plaće su nam sramotne. Sve više radnika ide u druge poslove

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Eduard Andrić (CROPIX)

Eduard Andrić (CROPIX)


Velike turističke tvrtke, Ministarstvo turizma i udruge iznajmljivača svakodnevno objavljuju kako su zadovoljni aktualnom sezonom bez obzira na sve probleme i mjere koje je donijela korona pandemija. Kako su turističkom sezonom, čiji je glavni dio pri samome svršetku, zadovoljni radnici u turizmu okupljeni oko sindikata, dakle oni koji su je "iznijeli" na svojim leđima? Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, jasno kaže: "Radnici u turizmu nisu zadovoljni. Do sezone je oko 70 posto radnika primalo potpore od četiri tisuće kune, teško su živjeli, iako treba reći da su neke veće kompanije - Valamar, Plava Laguna, Lukšić grupa i slični - davali nešto veće plaće."

- Plaće u turizmu, okosnici hrvatske privrede, vrlo su male u odnosu na druge sektore, ističe Andrić i objašnjava: "Kad pogledate prosjek plaća djelatnika u drugim granama, došli smo u poziciju da naša djelatnost zaostaje po plaćama čak 22 posto. Do sada smo zaostajali 10-12 posto. Prosječna mjesečna neto plaća u djelatnostima usluge hrane i smještaja je 4.657 kuna. To su radnici koji spašavaju državni proračun jer je to glavna privredna grana koja najviše donosi u proračun. Uz smještaj, turizam generira i drugu potrošnju koja puni proračun, a turistički radnici su nezadovoljni. Želim da nakon ove sezone sjednemo zajedno Vlada, sindikati i poslodavci i napravimo značajan pomak ako želimo imati radnu snagu koja će odraditi sezonu 2022. godine."

Predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić nedavno je govorio o nedostatku radne snage koja bi bila kvalificirana za rad u turizmu i ugostiteljstvu. Nedostaju konobari, kuhari, čistači i recepcionari, pa se "uvezlo" nekoliko desetaka tisuća radnika. Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, u ovoj je godini do 6. kolovoza ukupno izdano 46.870 dozvola za boravak i rad, od toga za sezonski rad njih 10.004. U istom razdoblju 2019. godine bilo je izdano 7.666 dozvola za sezonski rad, dok ih je 2020. godine bilo 2.693. Najveći broj dozvola za boravak i rad izdano je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prvih sedam mjeseci 2021. godine na sezonskim poslovima zaposleno 18.148 osoba iz evidencije Zavoda. Brojka se temelji na prethodno prijavljenima u evidenciju nezaposlenih koje su iz nje odjavljeni radi zapošljavanja na sezonskim poslovima. Usporedbe radi, tijekom 2020. godine na sezonskim je poslovima zaposleno 21.031 osoba, a tijekom 2019. godine 28.967 osoba iz evidencije Zavoda. Najtraženiji radnici bili su konobari, sobarice i kuhari.

- Ako želimo zadržati kvalitetnu radnu snagu, moramo je više platiti, jer će otići ili izvan Hrvatske ili u druge sektore. Imamo mnoštvo primjera kako ljudi odlaze u građevinarstvo, gdje mogu dobiti plaću od osam do deset tisuća kuna. Osim toga, ako imamo i gradimo kvalitetne hotele i želimo visoku kvalitetu usluge, onda to moraju raditi dobro plaćeni profesionalci, objašnjava Andrić.

Predsjednik STUH-a ističe da su i strani radnici dobrodošli, ali među njima je dosta mladih ljudi kojima to nije struka.

- Oni dolaze jer su im hrvatske plaće privlačne, svakako privlačnije nego domaćim radnicima. Te im plaće znače više nego nama. Ali, turizam se ne može zasnivati samo na sezonskoj radnoj snazi, od njih osim popunjavanja radnih mjesta velike koristi nema. Neki su se učlanili i u naš sindikat, ali bez domaćih radnika sezone nema. A treba reći i da se krši zakon po pitanju odredaba o radnom vremenu, kaže Andrić.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske i SIKiD aktivan je u velikim hotelskim kućama u Istarskoj županiji. Krajem kolovoza sklopili su sporazum o isplati novčanih nagrada radnicima s poslodavcem Maistre d.d. te hotela HUP Zagreb, koji su u vlasništvu Adris grupe. Po tom sporazumu zbog povećanog obima rada do kojeg je došlo zbog nedostatka radne snage na tržištu i povećanog obima posla u ljetnoj sezoni svaki zaposlenik dobiva nagradu od tisuću kuna. Osim toga, u nastavku sezone, ovisno o njezinoj uspješnosti, nagrade će biti od 500 do 1.000 kuna. Sindikat je aktivan i u sklapanju općeg kolektivnog ugovora u turizmu te u pojedinim „kućnim“ kolektivnim ugovorima.

- Svake godine sklapamo granski kolektivni ugovor, poput dodataka za staž, jubilarnih nagrada i obveze poslodavca radnicima na dugotrajnom bolovanju. Kroz kućne kolektivne ugovore negdje smo uspjeli dogovoriti božićnice i uskrsnice. Doduše, ove smo godine bili prisiljeni - zbog korone - staviti moratorij na odredbe kojima bi se povećale osnovice plaća, kaže Eduard Andrić, čiji sindikat ima više od dvije stotine podružnica i više od sedam tisuća članova, uglavnom u velikim hotelskim i ugostiteljskim poduzećima.

Iako im u članstvu ima malo radnika u kafićima i malim restoranima, Andrić kaže da mu je očito da se isplata potpora malim ugostiteljima ukida ukidanjem epidemioloških mjera i zbog same količine isplate potpora.

- Kafići su došli u poziciju da dobivaju mogućnost da radom unutra normalno rade i ostvaruju prihod. Naš sindikat daje potporu udruzi malih ugostitelja i vjerujem da će se uspjeti održati, kaže Andrić.

Naš sugovornik ističe da već sada moramo misliti na sezonu 2022. godine koja bi trebala biti normalna.

- Gubitak hotelskih kuća je milijardu i 400 milijuna kuna. To nije malo i ne može se nadoknaditi s dva-tri mjeseca rada. Ali, trebamo biti zabrinuti i za zaposlenike i vratiti se na sporazume o plaćama koje smo dogovorili kolektivnim ugovorima, poručuje Eduard Andrić, predsjednik STUH-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater