Odličan početak turističke sezone

Nikada toliko stranaca u ovo doba u Istri nije bilo. U Rovinju noći oko 10 tisuća turista, medulinski kamp puni se ranije nego ikad prije

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Ilustracija (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Nikada toliko stranaca u ovo doba u Istri nije bilo. Najviše je Nijemaca i Austrijanaca, ali ima i gostiju iz drugih dijelova Europe.

Samo se u Rovinju odmara 10-ak tisuća turista dnevno.

- Možemo slobodno reći da je ova godina rekordna, budući da smo u prva 3 mjeseca ostvarili čak 12% više noćenja u odnosu na prva 3 mjeseca u prošloj godini i 16% više dolazaka, rekla je Iva Damuggia iz TZ Rovinj.

Inflacija, skuplji najam i veće nabavne cijene hrane, neki su od problema ugostitelja.

- Personal je postao skuplji ili ga nema, uvozimo ga iz raznih dijelova svijeta, evo ja sam dobio jednoga iz Indije u kuhinji da radi, rekao je ugostitelj Nino Fariš.

Na veće cijene gosti se, barem zasad, ne žale. Iako je i smještaj poskupio u prosjeku 10-ak posto, kampovi se, poput ovog medulinskog, pune ranije nego ikada prije.

- Imamo više gostiju nego lani, iako je Uskrs lani bio kasnije. Očekujemo lijepo vrijeme i nadamo se da će popunjenost biti i veća, rekla je Jelena Markušić, direktorica kampa Kažela, Medulin.

Bez bicikala - nikamo. Osobito u Njemačkoj, gdje ih je najviše po stanovniku. A Medulin je pravo odredište i za profesionalne sportaše koji dolaze na pripreme ili turnire.

- Nismo ovdje prvi put, dođemo uvijek s 4 ili 5 ekipa različite dobi, odlični su tereni, rekao je Roman, nogometni trener iz Njemačke.

- Više tisuća sportaša je ovdje u našim medulinskim hotelima i što se tiče sporta, nisu nam ograničenja smještajni kapaciteti nego infrastruktura, rekao je Andrea Petrić, voditelj sporta Arena Hospitality Group.

Osam nogometnih terena do lani je bilo dovoljno. A ove je godine upita sportaša mnogo više. Primjerice, engleski drugoligaši već su rezervirali i špicu sezone, i to po višim, individualnim cijenama.

Iz Medulina se za Dnevnik javila Anita Bartolović. Hrvatska je ove godine znatno skuplja nego lani. No, cijene su podignule i ostale, nama konkurentske zemlje na Sredozemlju.

Bartolović je rekla da su cijene još uvijek nešto niže, jer smo u predsezoni, dok će u sezoni rasti. O tome je razgovarala je s Borisom Žgombom, predsjednikom Udruženja putničkih agencija, HGK.

Žgomba je rekao da su cijene odraz ponude i potražnje.

- Ako sada vidimo da će popunjenost biti odlična, da je potrošnja dobra, onda su cijene pogođene. S cijenama se ne smije pretjerivati, rekao je za HRT

Što se tiče najava za sezonu, one su dobre, kao što je i popunjenost dobra. Vjeruje da će ulazak u glavnu turističku sezonu biti više nego dobar.

- Novost u odnosu na prošlu godinu je da su se otvorile kompletne linije i aranžmani s Azijom, ali i Sjevernom i Južnom Amerikom, dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum