POČELO JE...

Jedan hrvatski turistički grad namjerava znatno povećati cijenu paušala za iznajmljivače apartmana. Slijede li i ostali?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Ilustracija (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Grad Split namjerava znatno povećati paušal po krevetu koji plaćaju vlasnici apartmana.

Umjesto dosadašnjih 300 kuna po krevetu, to bi bilo 1.500 kuna, odnosno umjesto 40 eura - 200 eura. Ta cijena trebala bi se odnositi na apartmane točno određenim dijelovima centra grada.

Taj paušal se, podsjetimo, plaća godišnje.

Pojašnjavajući što će to konkretno značiti za splitske iznajmljivače, Martina Nimac Kalcina, koja je bila na čelu nekadašnje Udruge obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kazala je kako će apartman od tri zvjezdice i s tri kreveta temeljem paušalnog poreza na dohodak i turističke pristojbe, koju u Splitu također dižu (na 65 kuna), ubuduće plaćati 6.483 kuna, što je za 4.368 kuna više nego dosad.

Iz Ministarstva financija najavljuje se da će se izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave pokušati potaknuti lokalne vlasti da podignu iznose paušala, posebice u onim općinama i gradovima koji i dalje zbog svoje financijske slabosti dobivaju sredstva iz Fonda fiskalnog izravnanja.

Riječ je o općinama i gradovima koji imaju manje prihode od poreza na dohodak od prosjeka, a u izračun prosjeka ne ulazi novac koji se skuplja na ime paušala. Sada će država u izračunu u obzir uzimati najveći iznos koji grad ili općina mogu naplatiti, bez obzira koliki iznos u stvarnosti naplaćuju, pa će se tako povećati prosjek na osnovi kojeg država odobrava novac općinama i gradovima.

Dakle, ako izmjene zakona prođu, jedinice lokalne samouprave koje sada dobivaju pomoć od države mogle bi dobivati manju pomoć, koju bi dijelom mogle nadoknaditi većim oporezivanjem iznajmljivača, piše Novi list.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini