LONDON

Zviždačica iz Facebooka optužuje platformu za širenje mržnje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivša radnica Facebooka, Frances Haugen izjavila je u ponedjeljak pred britanskim zastupnicima da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju "najbolji način rasta" te društvene mreže i pozvala ih da donesu strože zakone.

Zviždačica, koja je objavila istraživanja koja pokazuju da je Facebook svjestan štetnosti platforme, rekla je da platforma "bez sumnje" zna da širi mržnju na intrenetu. 

Informatičarka koja je ovog mjeseca svjedočila pred američkim Kongresom, objasnila je da Facebook koristi sustav koji prioritet daje sadržajima koji skupe najviše klikova.

"Bijes i mržnja su najlakši načini za posjećenost Facebooka", izjavila je Haugen koja je tvrtku napustila u svibnju. 

"Duboko sam zabrinuta što Instagram ne može biti siguran za četrnaestogodišnjake i sumnjam da je moguće da bude siguran za nekoga tko ima deset godina", dodala je govoreći o platformi koja je u vlasništvu Facebooka. 

Haugen drži da je "fleksibilno i ažurirano zakonodavstvo nužno uz razvoj sadržaja i društvenih mreža".  "Moramo te tvrtke pozvati na odgovornost", dodala je i pozvala na više ljudskih intervencija umjesto algoritama i umjetne inteligencije. 

U sklopu svog prijedloga zakona o sigurnosti na mreži, britanska vlada namjerava uvesti kazne protiv odgovornih u tvrtki koji se ne bore protiv štetnih sadržaja na njihovoj platformi.

Osnivač Facebooka Mark Zukerberg i društvena mreža već su se izjasnili protiv optužbi Frances Haugen i predstavili svoje inicijative za borbu protiv mržnje na internetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum