LJUBLJANA

Zorčič: nema alternative Janšinoj vladi u sadašnjem trenutku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Unatoč uzavreloj političkoj situaciji u Sloveniji sadašnja koalicijska vlada koju vodi Janez Janša trenutno nema alternative, ocjenjuje predsjednik parlamenta Igor Zorčič.

"Ova vlada može mirno nastaviti s radom i u ovom trenutku nema nikakve alternative", kazao je Zorčič za ljubljansko  "Delo" od subote.

Oorbene stranke u parlamentu ponašaju se nekonstruktivno, međusobno su u konfliktu i bez zajedničke platforme, pa niti same ne vjeruju u mogućnost novih prijevremenih izbora na jesen, rekao je u razgovoru za taj dnevnilist.

Koalicijsku vladu Janeza Janše smatra dobro usklađenom i operativnom.

Zorčič je jedan od čelnika koalacijske Stranke modernog centra (SMC) koju vodi ministar  za gospodarstvo Zdravko Počivalšek o čijem će povjerenju parlament glasovati.

Oporba je protiv Počivalšeka uložila interpelaciju jer ga optužuje da je kao koordinator narudžbi za medicinsku opremu tijekom epidemije Covida-19 te poslove davao tvrtkama i osobama politički bliskima vladi pri čemu se pogodovalo uz visoke provizije i neopravdano visoke cijene za naručene maske i respiratore, čime je oštećena državna blagajna.

Počivalšek će se u parlamentu obraniti od neopravdanih optužaba, uvjerene je Zorčič koji kaže da je inicijativa oporbe dio strategije da se njihova stranka podijeli i izazove politička kriza, u sklopu pritisaka na odlazak sadašnje vlade i formiranje nove parlamentarne većine.

Stranke u oporbi moraju se najprije same konsolidirati kako bi utvrdila je li među njima moguća kakva suradnja, a sadašnja njihova  uvredljiva retorika i izazivanje skandala ne mogu dovesti do ozbiljnije krize vlade, ustvrdio je Zorčič. 

U petak na večer u Ljubljani i više drugih gradova održani su novi "biciklistički" prosvjedi protiv Janšine vlade s opetovanim zahtjevima da ona dade ostavku.

Prosvjede tjednima organiziraju nevladine organizacije i aktivisti, ali uz prešutnu potporu većine stranaka u oporbi.

Ministar unutarnjih poslova i istaknuti član Janšine stranke Aleš Hojs najavio je mogućnost da simpatizeri te stranke i vlade kao cjeline idući tjedan počnu organizirati i javne skupove s izrazima potpore vladi.

Hojs tvrdi da je do sada prikupljeno oko sto tisuća potpisa pod elektronsku  peticiju kojom se izražava potpora Janšinoj vladi, a prosvjede ljevice i aktivista ocjenjuju politički motiviranima i bezrazložnima.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom