LJUBLJANA

Janša: lijevi ekstremisti podmeću klipove vladi, šteta u epidemiji zbog njih veća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski premijer Janez Janša tvrdi da se njegovoj vladi koja je zajedno sa zdravstvenim djelatnicima učinila mnogo na obuzdavanju epidemije covida-19 suprotstavljaju i "podmeću klipove" u njenom radu "lijevi ekstremisti".

"Vjerujem da većina ljudi vidi i cijeni napore i požrtvovnost vlade, zdravstvenog osoblja, civilne zaštite i humanitarnih organizacija, no klipove pod noge nam podmeću krajnje lijeva, a djelomično i ekstremistička opozicija, zajedno sa svojim medijskim produžecima", kazao je u Janša, predsjednik slovenske kolicijske vlade u kojemu dominira njegova Slovenska demokratska stranka (SDS)..

Ti su  politički elementi po Janšinim riječima svojim protivljenjem da se što prije uvedu opsežne restriktivne mjere socijalne izolacije i distance, te opstrukcijom napori da što prije stupe na snagu zakonska rješenja za potporu gospodarstvu i građanima u vrijeme epidemije, izazvali veliku štetu za Sloveniju.

"To se danas ogleda u većem broju oboljelih i umrlih od posljedica koronavirusa i većoj gospodarskoj šteti nego što bi to bilo da se pravodobno reagiralo", kazao je Janša za najnoviji broj izdanja "Slovensko vrijeme", mjesečnog dodatka tjednika "Družina"

Njegova vlada stupila je na dužnost 13. ožujka, nakon što je prethodna koalicija premijera Marjana Šareca  odstupila.

Janša je prijašnju vladu do sada više puta prozvao kao odgovornu što je novoj vladi ostavila "prazna skladišta" zaštitnih sredstava i opreme potrebne za suočavanje s koronavirusom, te za to što je navodno ignorirala tešku situaciju s razvojem epidemije u susjednoj Italiji.

"Nakon odlaska u oporbu dosadašnje vladajuće stranke, sada se ponašaju još agresivnije, kao da epidemije niti nema. Za  svaku mjeru koja je nova vlada poduzela govore da je usmjerena protiv sloboda i demokracije i da je naš pristup autoritaran", rekao je u razgovoru Janša.

Dodao je da se u Europi oporba nigdje u ovoj situaciji ne ponaša na takav način.

Janša je ustvrdio da takvi napadi na njegovu vladu neće imati učinka i da će ona sa svojim ustrajnim radom nastaviti.

"Sama pandemija neće promijeniti ljudsku narav, ali je prilika da se barem ova generacija nauči na odgovornije ponašanje, a manje egoizma, među ljudima i među državama", naveo je slovenski premijer.

U Janšinoj koaliciji djeluju četiri stranke, od kojih su dvije prije sudjelovale u vladi Marjana Šareca koji tvrdnje da je prekasno proglasio epidemiju negira

Janšu i novu vladu sumnjiči zbog navodno sumnjivih poslova i političkih pritisaka prilikom izbora poduzeća koja su za vladu nabavljala zaštitnu opremu i sredstva za borbu protiv covida-19.

Lista Marjana Šareca (LMŠ) i oporbeni Socijalni demokrati (SD) najavili su da će u parlamentu tražiti opoziv ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalšeka zbog navodnih malverzacija prilikom nabave maski, rukavica i respiratora, dok on niječe bilo kakve nepravilnosti.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini