Nije imala velike šanse

Najstarija oboljela Brazilka preživjela zarazu koronavirusom. Nakon 10 dana bolničkog liječenja, liječnici i medicinske sestre ISPRATILI SU JE PLJESKOM

| Autor: Hina
Gina Dal Colleto s bolničkim osobljem

Kada je 97-ogodišnja Gina Dal Colleto 1. travnja bila hospitalizirana sa simptomima koronavirusa malo tko je očekivao da će preživjeti zarazu smrtonosnim virusom. 

No u nedjelju je ova vremešna Brazilka prošla u invalidskim kolicima kroz vrata bolnice Vila Nova Star u Sao Paolu, praćena pljeskom doktora i medicinskih sestara, te je postala najstarija osoba u Brazilu preživjela od zaraze Covidom-19 u Brazilu, latinoameričkoj zemlji koja je najjače pogođena koronavirusom.  

Njezin neočekivani oporavak tračak je nade za Brazil, u kojemu je koronavirus razotkrio probleme sustava javnog zdravstva i pokrenuo žestoku političku raspravu o tome kako najbolje onemogućiti širenje zaraze i poduprijeti gospodarstvo zemlje.  

O preživjeloj Brazilki navodi se da je unatoč visokim godinama prije zaraze živjela sama te da je živjela aktivno baveći se odlaskom u kupovinu, šetnjama i kuhanjem. Od obitelji ima šestero unučadi i petero praunučadi.  Tijekom hospitalizacije dobivala je kisik i bila primljena na intenzivnoj njezi.

U Brazilu je u nedjelju umrlo 1223 ljudi zaraženih koronavirusom, 99 više nego li dan ranije, objavilo je ministarstvo zdravstva. Brazil ima ukupno 22.169 potvrđenih slučajeva zaraze.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, ekstremni desničar i bivši vojni dužnosnik, napada mjere socijalne distance koju su uveli neki guverneri saveznih država pa čak i njegovi zdravstveni dužnosnici. On želi da se gospodarstvo ponovno pokrene argumentirajući to navodima da produljene karantene predstavljaju veći rizik nego li bolest koju naziva "malom prehladom".

To ga je stajalište stajao gubitkom potpore u anketama javnog mnijenja, a Brazilci u brojnim gradovima, zatvoreni u karantenama, udaraju redovito gotovo svake večeri o lonce i tave prosvjedujući zbog Bolsonarova odnosa prema krizi.     

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini