ANDREJ TRAMPUŽ

Vodeći infektolog: Mjere u Europi spasile su 60.000 života, EVO KAD NAS OČEKUJE VRHUNAC PANDEMIJE

| Autor: HINA
EPA

Socijalna distanca uz istodobno povećanje kapaciteta bolnica za teže oboljele je trenutno jedini način borbe protiv koronavirusa, rekao je u subotu slovenski infektolog Andrej Trampuž, uz ocjenu da je u Europi spašeno 60 tisuća života zbog mjera prevencije širenja virusa koje su već poduzete.

Trampuž je u razgovoru za ljubljansko "Delo" također rekao da se učinkovito cjepivo može očekivati tek krajem ove ili početkom iduće godine.

"Ne može se cijelu Europu staviti u karantenu, ali treba smanjiti prijenos virusa s čovjeka na čovjeka, a restrikcije ćemo morati zaoštravati sve dok ne zaustavimo širenje virusa", kazao je slovenski liječnik koji vodi infekcijski odjel prestižne berlinske bolnice Charité.

Prema njegovim su riječima ovoga tjedna prvi znakovi usporavanja epidemije Covida-19 primjetni u Italiji, jednom od žarišta u Europi.

"To nam daje nadu da ćemo u nekoliko tjedana dostići vrhunac epidemije", kazao je, dodavši kako će pandemiju u svijetu zaustaviti tek primjena učinkovitog cjepiva, što se može očekivati krajem ove ili početkom iduće godine.

Ovo što svijet sada doživljava s Covidom-19 po njegovim je riječima mnogo gore od epidemije SARS-a s kojom se susreo kao liječnik kad je prije 15-ak godina radio u Švicarskoj.

"Ovo je za nas najveći izazov nakon Drugog svjetskog rata, virus sars-cov-2 se izvanredno brzo širi, izuzetno je zarazan", kazao je dodavši kako postoje procjene da bi se bez restrikcija kao što je održavanje socijalne distance zarazilo 70 do 80 posto stanovništva u svijetu.

"Prema izračunu Imperial Collegea iz Londona sadašnjim su mjerama protiv širenja virusa do 31. ožujka u Europi spriječilo 60.000 smrtnih slučajeva od Covida-19", dodao je, ali upozorio da će u Europi ipak deset posto inficiranih trebati hospitalizaciju, te da trend rasta hospitalizacija ukazuje na to da je mjere protiv širenja virusa potrebno dodatno zaoštriti.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini