ATENA

Vjetrovi ponovno raspirili šumske požare u blizini Atene

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jaki vjetrovi u četvrtak su raspirili šumske požare sjeverno od Atene, dok su se službe za izvanredne situacije borile treći dan zaredom da uspostave kontrolu nad požarima diljem Grčke u vrućim i suhim uvjetima. 

Zid tamnog dima izdigao se visoko nad grčkom metropolom, stanovnici su bježali iz predgrađa, tražitelji azila su evakuirani, a vlasti su u petak upozorile na još požara, dok su se temperature kretale oko 40 stupnjeva celzijusa. 

S područjima susjedne Turske koja su također u plamenovima, nebo ispunjeno dimom podsjetilo je na apokaliptične slike poplava i požara u Europi ovo ljeto. 

"Ako postoji samo nekoliko ljudi koji imaju sumnje po pitanju toga jesu li klimatske promjene stvarne, pozivam ih da dođu ovdje i uvjere se", premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je iz Ilije, gdje su plamenovi zaprijetili drevnoj Olimpiji.

Posjetio je područje zapadnog Peleponeza blizu mjesta gdje su se održavale drevne Olimpijske igre i gdje su se vatrogasci borili cijelu noć da spase jedan od najpoznatijih grčkih arheoloških lokaliteta.

Vatrogasci, praćeni vodenim bombama s kanadera i helikoptera, uspjeli su zadobiti kontrolu nad požarima blizu Atene ranije tijekom dana.

No vjetrovi su ih ponovno potpalili, s time da su požari gorjeli blizu autoputa koji povezuje Atenu sa sjevernom Grčkom.

U četvrtak poslijepodne, vlasti su naredile evakuaciju predgrađa sjeverno od Atene, kao i azilanata iz obližnjeg prijemnog centra za migrante. 

Više od 150 šumskih požara izbilo je diljem Grčke od utorka, uništavajući kuće, prisiljavajući na evakuacije desetke gradova i sela, spaljujući tisuće jutara šumske zemlje.

Uprava civilne zaštite izdala je "upozorenje od ekstremnih požara" za pola zemlje u petak uslijed toplinskog vala.

Ministarstvo financija najavilo je hitne isplate do 6000 eura ljudima koji su izgubili imovinu te je rečeno da će uslijediti i druge mjere.

Lokalna komunalna poduzeća rekla su da bi zbog požara moglo doći do nestanka struje u nekim dijelovima regije Atike oko glavnog grada.

Guverner Atike također je naredio zatvaranje svih parkova i otvorenih prostora diljem Atene i regije.

Na otoku Eubeji crkvena zvona upozoravaju stanovnike na požare koji ovdje i dalje snažno gore. Više od desetak sela na otoku već je evakuirano.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of