KENIJA

Visoke globe za turiste s narukvicama od bjelokosti

| Autor: Hina
EPA

 Prije nekoliko dana u zračnoj luci u Nairobiju uhićena je Španjolka koja je nosila narukvicu od bjelokosti, četiri dana nakon što je iz istih razloga privedena francuska turistica, objavio je Kenijski ured za faunu (KWS).

Ured je precizirao da je Španjolka uhićena u međunarodnoj zračnoj luci Jomo Kenyatta s narukvicom od bjelokosti teškom 25 grama.

Maria Pich-Aguilera (50) je priznala krivnju i platila globu od 8700 eura zbog ilegalnog posjedovanja bjelokosti, nakon čega je nastavila putovanje u Dar es Salaam.

Prošli je tjedan sličnu globu platila i jedna Francuskinja.

"To je možda dopušteno u drugim zemljama, ali ne i ovdje. Zbog potražnje su krivolovci na djelu", objasnio je neimenovani dužnosnik KWS-a.

Nakon desetljeća krivolova koji je populaciju slonova s nekoliko milijuna sredinom XX. stoljeća sveo na oko 400.000 primjeraka 2015. godine, trgovina bjelokosti je gotovo zabranjena 1989. godine.

Politički dužnosnici i stručnjaci iz više od 180 zemalja sastali su se u Ženevi gdje raspravljaju o strožim pravilima o trgovini bjelokosti, rogova nosoroga i drugih ugroženih životinja. Na konferenciji, koja se održava svake tri godine, analizira raspravlja se i o nekoliko prijedloga koji se odnose na ugrožene afričke slonove.

Nekoliko zemalja središnje, zapadne i istočne Afrike zalaže se za to da se slonovi uvrste u dodatak Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta flore i faune (CITES), što bi predstavljalo potpunu zabranu prodaje bjelokosti.

Za razliku od njih, nekoliko zemalja južne Afrike, u kojima je populacija slonova brojnija i bolje zaštićena, traži pravo prodaje zaliha bjelokosti koje im pripadaju, tvrdeći da bi to moglo zadovoljiti potražnju koja potiče krivolov.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum