BRUXSELLES

Vestager kaže da je razbijanje kompanija krajnja mjera

| Autor: Hina
EPA

EPA


Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je u utorak kako bi radije koristila novčane i druge kazne nego razbijala kompanije koje krše pravila, rekavši da bi takav pristup manje remetio tvrtke i tržište.

Na tom položaju u Europskoj komisiji Vestager ostaje još pet godina, ovaj puta s ojačanim ovlastima da regulira tehnološke industrije u sklopu šireg resora koje bi trebalo osigurati da Europa bude spremna za digitalno doba.

Posljednjih su se mjeseci pojačali pozivi kritičara i političara da se razbiju tehnološki divovi koji guše konkurenciju, osobito u SAD-u.

Vestager, bivša danska ministrica gospodarstva, stekla je imidž oštre regulatorice nakon što je s više od osam milijardi eura kaznila Google.

Upitana razmišlja li o razbijanju kompaija koje krše pravila, Vestager je na saslušanju u Europskom parlamentu rekla da to nije njezin prvi izbor.

"Razbijanje tvrtki, pa, to je instrument koji nam je dostupan, to se može učiniti. No, stvar je u tome da moram upotrijebiti najmanje agresivnu mjeru kako bi se ponovno uspostavila poštena tržišnja utakmica", rekla je u dvorani prepunoj europarlamentaraca.

"Budući da je razbijanje kompanije prilično velika stvar, očito je da moram vidjeti koje je to drugo dobro sredstvo da bi se rješila situacija u kojoj se nalazimo", dodala je.

Vestager je u prošlosti određivala visoke kazne i naređivala kompanijama da izmjene svoje poslovne prakse.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini