BRUXELLES

Velika većina članica EU-a prihvatila kompromisno rješenje za sporni njemačko-ruski plinovod


Predstavnici velike većine zemalja Europske unije prihvatili su kompromisno rješenje za izmijenjenu europsku regulativu o plinovodima koje neće ugroziti rusko-njemački projekt Sjeverni tok 2, izjavili su u petak za dpa europski diplomatski izvori.

Tema današnjeg sastanka predstavnika zemalja-članica bile su izmjene europske direktive o plinu koje bi Europskoj komisiji osigurale veći utjecaj na regulativu plinovoda, uključujući i Sjeverni tok 2.

Taj bi plinovod duljine oko 1.200 kilometara trebao dopremati ruski plin u Njemačku kroz Baltičko more.

Francuska je u četvrtak neočekivano utrla put kompromisu, poduprijevši izmijenjenu verziju prijedloga koji je izradila zajedno s Njemačkom.

Bit je toga prijedloga da bi pravo na primjenu europske regulative odnosno na moguće izuzeće imala zemlja EU-a na čijem se teritoriju odnosno u čijim se teritorijalnim vodama nalazi prva interkonekcijska točka plinovoda - u slučaju Sjevernog toka 2 Njemačka.

Prethodni je prijedlog predviđao to pravo za zemlje članice EU-a kroz čiji teritorij odnosno teritorijalno more plinovod prolazi.

Kompromis je poduprlo 27 od 28 zemalja EU-a - protiv je bila samo Bugarska, izjavio je za njemačku novinsku agenciju dpa neimenovani francuski dužnposnik.

"Usvajanje direktive.. jamčit će veću europsku kontrolu nad energetskim projektima kako bi se osigurala veća neovisnost i suverenitet Europske unije u sferi energetike", kazao je. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater