KAMEROVO

Rusija i Ukrajina mogle bi do kraja godine postići dogovor o tranzitu plina

| Autor: Hina
Ilustracija

Ilustracija


Rusko ministarstvo energetike u ponedjeljak je objavilo kako očekuju da će Rusija i Ukrajina uspjeti postići dogovor o produljenju ugovora o tranzitu plina preko Ukrajine u Europsku uniju nakon isteka važećeg ugovora krajem godine.

„Očekujemo da ćemo postići kakav-takav sporazum s Ukrajinom o tranzitu plina nakon 2019. godine. Ako ne u svibnju, onda vjerojatno u listopadu”, izjavio je zamjenik ruskog ministra energetike Anatolij Janovski a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njegovim riječima, zaključni trilateralni sastanak Rusije, Ukrajine i EU-om o tranzitu plina preko teritorija Ukrajine mogao bi biti održan u rujnu ili listopadu ove godine.

Prethodno će se predstavnici tri strane sastati u svibnju.

„Prema planu bih se s njima trebao sastati u svibnju. Također ću se s njima sastati u tripartitnom okviru ove jeseni, u rujnu ili listopadu”, kazao je Janovski.

Sporazum ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza iz 2009. godine o isporuci ruskog plina Ukrajini i o tranzitu plina preko Ukrajine u Europu istječe krajem ove godine. Pitanje tranzita plina kroz Ukrajinu razmatra se i u kontekstu gradnje plinovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke koji zaobilazi tranzitne zemlje, podsjeća ruska agencija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini