LONDON

Velika Britanija pooštrava kontrolu na granici zbog novog soja virusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Velika Britanija je u utorak priopćila da pooštrava kontrolu na granici uz visoke kazne prekršiteljima, zbog straha da su novi sojevi koronavirusa možda otporni na cjepivo.

Žaleći za gotovo 113.000 umrlih, što je najveći broj u Europi, zemlja strahuje da bi mogla ugroziti kampanju masovnog cijepljenja na koju računa kako bi u proljeće mogla postupno ukinuti strogu karantenu koju je uvela svojim stanovnicima.

Već od ponedjeljka, svi putnici koji dolaze u Englesku moraju obaviti dva PCR testa, drugog i osmog dana obvezne desetodnevne karantene, rekao je u parlamentu ministar zdravstva Matt Hancock.

Za svaki pozitivan test provest će se analiza genoma virusa kako bi se otkrila eventualna mutacija, a računanje vremena u karanteni vratit će se na početak, dodao je, rekavši da s drugim regijama u Ujedinjenom Kraljevstvu surađuje radi ujednačenog pristupa.

Toj se mjeri pridružuje obveza za sve putnike da pokažu negativan test ne stariji od 72 sata.

Osobe sa stalnim boravkom u Velikoj Britaniji i u Irskoj koje dolaze iz 33 zemlje ocijenjene visokorizičnima, poput Južnoafričke Republike, gdje je u optjecaju soj koji je možda djelomično otporan na cjepivo, bit će smještene u hotel i imat će nadzor deset dana. Za boravak i testove morat će platiti gotovo 2000 eura.

Ulazak u zemlju iz tih zemalja, među kojima su i Portugal i sve južnoameričke zemlje, već je zabranjen onima koji nemaju stalni boravak u Velikoj Britaniji.

Škotska će primjenjivati iste mjere, a vrijedit će za sve dolaske, priopćila je u ponedjeljak tamošnja vlada.

Nedavna studija je pokazala da je cjepivo AstraZenece i sveučilišta Oxford nedjelotvorno kod odraslih osoba mlađe dobi s blažim oblikom covida-19 koji uzrokuje južnoafrički soj.

"Neću se ispričavati zbog ovih mjera prisile jer smo kao narod izloženi jednoj od najvećih prijetnja našem javnom zdravstvu", opravdao se Hancock.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini