JOHANNESBURG

JAR kani preprodati AstraZenecino cjepivo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Južnoafrička Republika je u srijedu objavila da je spremna preprodati ili zamijeniti milijun doza AstraZenecina cjepiva od kojeg je odustala pošto se, nakon sumnji da nije djelotvorno za tamošnji soj koronavirusa, odlučila za Johnson&Johnsonovo.

U nedjelju su vlasti prekinule program cijepljenja AstraZenecinim/Oxfordskim cjepivom koje je ovih dana trebalo početi, pošto je objavljena studija u kojoj se navodi da je ono "ograničeno" djelotvorno protiv novog, južnoafričkog soja virusa nazvanog 501Y.V2.

Prvi rezultati te studije južnoafričkog sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu pokazuju da je AstraZenecino/Oxfordsko cjepivo tek 22 posto djelotvorno protiv umjerenog oblika zaraze južnoafričkim sojem. Zasad nema rezultata o njegovoj djelotvornosti kod težih oblika zaraze.

U srijedu je južnoafrički ministar zdravstva Zweli Mkhize rekao da će vlada "s obzirom na rezultate istraživanja o djelotvornosti cjepiva, nastaviti prvu fazu cijepljenja koristeći se Johnson&Johnsonovim, a ne AstraZenecinim cjepivom."

"Djelotvornost Johnson&Johnsonova cjepiva protiv soja 501Y.V2 je dokazana", istaknuo je, ne rekavši kada će kampanja cijepljenja početi.

Vlada Južnoafričke Republike, afričke zemlje najteže stradale u pandemiji koronavirusa, postavila si je zadatak da do kraja godine cijepi 40 milijuna ljudi, ili 67 posto stanovništva. 

U tu svrhu je 1. veljače preuzela milijun doza AstraZenecina cjepiva kojemu u načelu valjanost istječe krajem travnja, a naručila je još 500.000 doza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini