PODGORICA

Veleposlanik Srbije u Podgorici pozvan na razgovor u crnogorski MVP

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u petak na na razgovor veleposlanika Srbije u Podgorici Vladamira Božovića, zbog "kontinuiranih nasrtaja na crnogorsku zastavu i veleposlanstvo Crne Gore u Beogradu".

Crnogorski MVP čin paljenja crnogorske zastave ispred veleposlanstva u Srbiji okarakterizirao je kao "neometani nacionalistički pir, koji je apsolutno neprihvatljiv".

Stotine navijača Crvene zvezde prosvjedovale su u četvrtak navečer ispred crnogorskog veleposlanstva u središtu Beograda, pokušavajući pirotehničkim sredstvima zapaliti crnogorsku zastavu.

"Nasrtaj na veleposlanstvo i državne simbole susjedne i prijateljske zemlje i članice NATO-a, a u stvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv. Iako je atak na ambasadu bio najavljen još prije dva dana i trajao više od sat vremena, neshvatljivo je da organi sigurnosti Republike Srbije nisu učinili gotovo ništa da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore", navodi se u priopćenju crnogorskog MVP-a.

MVP Crne Gore pozvao je u priopćenju Vladu Republike Srbije da "spriječi ovakve incidente koji mogu negativno utjecati na bilateralne odnose dviju država".

"Pozivamo Vladu Republike Srbije da, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama hitno reagira na ovaj vandalski čin i da nadležni organi što prije poduzmu odgovarajuće mjere protiv organizatora i počinitelja koji narušavaju sigurnost prostorija veleposlanstva Crne Gore", navodi se u priopćenju i dodaje da je zbog toga srbijanski veleposlanik u Crnoj Gori danas pozvan na razgovor u MVP.

Crnogorski premijer Duško Marković jutros je na Twitteru kritizirao srbijanske vlasti jer nisu osudile čin paljenja crnogorske zastave, ustvrdivši da se dogodio "još jedan necivilizacijski napad na veleposlanstvo Crne Gore i crnogorsku zastavu".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je Markoviću da veleposlanstvo Crne Gore nije bilo ugroženo, te je ustvrdio da crnogorski premijer "govori notorne neistine".

"Paljenje zastave svakako nije nešto čime se možemo ponositi. Ali, pitam vas, kako je veleposlanstvo bilo ugroženo? Crnogorski premijer govori notorne neistine. Nitko nije pokušao ući u veleposlanstvo, a oni znaju koliko je snaga bilo spremno da je sačuva", rekao je Vučić gostujući na televiziji Pink.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of