OSPORAVANJE GENOCIDA?

UNATOČ PROTIVLJENJU MEĐUNARODNE ZAJEDNICE Vlada Republike Srpske poništila izvještaj o genocidu u Srebrenici

(Cropix)

(Cropix)


Vlada Republike Srpske poništila je u subotu izvještaj o genocidu na području Srebrenice kojega su vlasti ovoga entiteta donijele 2004. unatoč brojnim osudama domaćih i međunarodnih institucija zbog pokušaja osporavanja genocida nad Muslimanima.

Na izvanrednoj sjednici vlada je u Banjoj Luci stavila izvan snage izvještaj povjerenstva za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u razdoblju između 10. do 19. srpnja 1995. Taj su izvještaj prihvatile vlasti u RS-u 2004., a razloge za reviziju dokumenta o srebreničkom masakru vlada RS-a našla je u tome što u izvještaju nisu obuhvaćeni zločini koji su počinjeni nad srpskim stanovništvom. Naložena je uspostava novog međunarodnog povjerenstva.

"Vlada RS-a uspostavlja neovisno međunarodno povjerenstvo koje će na objektivan i nepristran način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u razdoblju od 1992-1995", navodi se u priopćenju vlade RS-a.

Vlada je naložila i uspostavu posebnog povjerenstva koje bi ispitalo i napravilo izvještaj o stradanju Srba na području Sarajeva u razdoblju od 1991. do 1995.

Brojne međunarodne institucije, uključujući UN, SAD i zemlje članice Europske unije oštro su osudile najavu srpskih vlasti u BiH da preispitaju srebrenički masakr koji je presuđen kao genocid u nekoliko predmeta pred Haaškim sudom.

Na području Srebrenice pripadnici srpskih snaga su u ljeto 1995. nakon što su zauzele grad pobile više od 7000 muslimanskih muškaraca i mladića u kampanji koja je ocijenjena genocidom.

Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od sedam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju.

"Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani', dodaje se. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter