ZAGREB

UN: Svako dijete danas je u opasnosti zbog klime i loše prehrane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svijet ne uspijeva zaštititi djecu od zdravstvenih opasnosti koje predstavljanju klimatske promjene i loša prehrana, stoji u ključnom UN-ovu izvješću objavljenom u srijedu, upozoravajući da je svako dijete pod "trenutnom prijetnjom".

Prema mišljenju više od 40 svjetskih najistaknutijih stručnjaka za zdravlje djece i adolescenata, ni jedna država na svijetu ne štiti adekvatno sljedeći naraštaj od utjecaja ugljikova dioksida, uništavanja prirode i procesuirane hrane.

Oni su rekli da pretjerane emisije ugljičnog dioksida, koje uglavnom proizvode bogatije države, "prijete budućnosti sve djece" te će ih opteretiti dodatniim zdravstvenim opasnostima, od smrtonosnih valova vrućine do pojačanog širenja tropskih bolesti.

Izvješće koje su naručili Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF, također naglašava da djeci prijeti opasnost  štetnog reklamiranja hrane bogate mastima i šećerom, alkohola i cigareta. 

"Velika poruka je da ni jedna država ne štiti zdravlje današnje djece, niti njihovu budućnost", rekao je Anthony Costello, profesor Međunarodnog centra za zdravlje djece i ravnatelj Instituta za svjetsko zdravlje na University College London.

"Kad pogledate kakvu štetu čini zagađenje zraka dječjim plućima, imamo vrlo malo vremena da to riješimo", rekao je za AFP.

"Imamo rješenja, ono što nemamo je političko vodstvo i želja da se to postigne".

Izvješće, objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet rangira 180 država po stopi preživljavanja djece, obrazovanju i prehrani.

"Donositelji svjetskih odluka propustili su zaštititi djecu i mlade: propustili su zaštititi njihovo zdravlje, propustili su zaštititi njihova prava i propustili su zaštititi njihov planet", rekao je ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Oko 250 milijuna djece mlađe od pet godina u državama s niskim i srednjim prihodom pod rizikom su usporenog rasta zbog izgladnjelosti i drugih posljedica siromaštva, rekli su autori.

Istodobno, broj pretile djece širom svijeta povećao se 11 puta od 1975. te sada iznosi 124 milijuna.

Djeca u nekim zemljama vide po 30.000 televizijskih reklama svake godine, a jedna je studija u Australiji pokazala do koje su mjere djeca u toj zemlji izložena reklamama za alkoholna pića.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter