KIJEV

Ukrajinske snage će se moguće povući iz Lisičanska da izbjegnu opkoljavanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukrajinska vojska možda će se morati povući iz grada Lisičanska na prvoj liniji obrane kako bi izbjegla opkoljavanje nakon što je ruska vojska zauzela dva naselja južno od grada, rekao je u četvrtak guverner te rgeije Serhij Hajdaj.

Lisičansk i obližnji Sjeverodonjeck u fokusu su ruske ofenzive u istočnoj regiji Donbas te se bitika tamo približava "žestokom klimaksu", rekao je srijedu savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u četvrtak je potvrdio gubitak Rai-Oleksandrivka i Loskutivka, koji se nalaze oko pet kilometara od Lisičanska, gdje su ruske snage pokušavale okružiti ukrajinske snage.

Nije rečeno kako će odgovoriti, no guverner Hajdaj je rekao da će se ukrajinska vojska možda morati povući.

"Kako bi izbjegli opkoljavanje, naše zapovjedništvo bi moglo narediti da se vojska povuče na nove pozicije", rekao je na nacionalnoj televiziji.

"Cijeli Lisičansk je u dosegu njihove vatre. Vrlo je opasno u gradu."

Rekao je da se do Lisičanska i dalje može doći cestom, te se mogu nastaviti evakuacije civila. Ruska novinska agencija TASS ranije je navela riječi proruskih separatista da je grad okružen i odrezan od zaliha.

Britansko ministarstvo obrane reklo je u četvrtak da se ukrajinske snage koje se drže u Lisičansku i Sjeverodonjecku nalaze pod sve snažnijim pritiskom zbog ruskog nedavnog napredovanja.

"Međutim, ruski pokušaji da dublje opkole i zauzmu zapadnu regiju Donjeck Oblast i dalje su u zastoju", reklo je ministarstvo na Twitteru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum