BEČ

Ukrajina: Ruske snage se približile velikoj nuklearnoj elektrani (IAEA)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruske oružane snage nadomak su najveće nuklearne elektrane u Ukrajini, priopćila je u ponedjeljak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), opetujući "snažnu zabrinutost" petog dana rata.

Šest reaktora elektrane Zaporižžja (na istoku) zasad su "sigurni", po informaciji koju je primila UN-ova agencija koju ukrajinske vlasti redovito obavještavaju o stanju na terenu. 

Ruske snage "djeluju u blizini elektrane", ali ju još nisu zauzele, dodaje IAEA.

Glavni direktor agencije Rafael Grossi još je jednom upozorio na "svaku akciju koja bi mogla ugroziti sigurnost" nuklearnih elektrana u zemlji.

Sastanak Vijeća guvernera treba se u srijedu održati u Beču, sjedištu agencije, kako bi se razgovaralo o "stvarnoj opasnosti" kojoj su nuklearke izložene zbog sukoba.

Ukrajina ima četiri nuklearke u funkciji koje osiguravaju oko polovine potreba za električnom energijom i više odlagališta radioaktivnog otpada, među kojima Černobil, gdje se 1986. dogodila najteža nuklearna katastrofa u povijesti.

IAEA  je u nedjelju izvijestila o dvama incidentima koji su se dogodili na odlagalištima otpada, od kojih je jedan u Kijevu pogođen raketom. "Nismo primili informacije o oštećenju zgrade ni o radioaktivnom zračenju", navodi UN-ova agencija.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater