VUČIĆ:

Ubojstvo Ivanovića je teroristički čin, otkrit ćemo tko su ubojice


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u utorak ubojstvo jednog od političkih vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića "terorističkim činom" i najavio da će Srbija sukladno tome i reagirati, a od međunarodnih snaga na Kosovu zatražio da sigurnosne agencije i policija Srbije budu uključeni u istragu.

"Za nas je ovo teroristički akt i sukladno tome ćemo se prema tom ubojstvu i odnositi, a nadležnost će preuzeti Tužiteljstvo za organizirani kriminal. Očekujem da se već danas pokrene istražni postupak i prikupljanje informacija, a organima EULEX i UNMIK uputili smo zahtjev da organi Republike Srbije sudjeluju u provođenju istrage na teritoriju Kosova", rekao je Vučić novinarima poslije izvanredne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Vučić je uvjeren da bi sudjelovanje istražnih organa i sigurnosnih agencija "pridonijelo otrkivanju istine o ubojstvu Olivera Ivanovića"

"Ne postoji savršen zločin, a ovo ubojstvo je daleko od savršenog", rekao je Vučić i naglasio da će biti poduzete sve mjere kako bi se otkrilo tko je ubio Ivanovića.

"Država će poduzeti sve mjere i naći ćemo ubojicu ili ubojice... Svakako ubojice, jer to nije mogao organizirati jedan čovjek", naglasio je Vučić.

On je rekao kako "nema ovlasti" govoriti o saznanjima kojima raspolažu srbijanske sigurnosne i policijske službe.

"Ne želim spekulirati, ali ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinitelje", rekao je Vučić, ukazujući da je Srbiji uskraćena mogućnost da se odmah izravno uključi u istragu.

"Nažalost, ubojstvo se dogodilo na teritoriju koji efektivno ne kontroliramo i ne možemo se odmah i izravno sami uključiti u istragu, ali očekujemo da to naprave drugi i očekujemo da to naprave profesionalno", rekao je Vučić.

Po ocjeni srbijanskog predsjednika, "tko god da je ubio Olivera Ivanovića nije Srbin, pa makar imao srpsko ime i prezime i bio srpskog roda, jer je sve napravio i protiv svoje zemlje i naroda i Beograda, protiv Srbije".

"A ako nije Srbin - vidjet ćemo tko je. Netko je to dugo osmišljavao, postoji i čudna podudarnost datuma", ocijenio je Vučić i naglasio kako je od Federice Mogherini danas zatražio da i EU reagira kako bi se čim prije doznala istina.

Za ocjenu kosovskog premijera Ramusha Hardinaja da je današnje napuštanje dijaloga u Bruxellesu zlouporaba Ivanovićevog ubojstva, Vučić je rekao kako "četiri i pol godine Priština ništa nije napravila po obvezama iz briselskog sporazuma" u smislu formiranja Zajednice srpskih općina (ZSO).

"Nije problem u nama, mi smo uvijek spremni sjesti za stol. Beograd je ispunio skoro sve svoje obveze iz tog sporazuma osim u oblasti energetike, a uvijek smo spremni sjesti za stol. Ali, sad nam prvo recite tko je ubojica Olivera Ivanovića", rekao je Vučić komentirajući Haradinajevu poruku na društvenim mrežama.

Vučić je Ivanovićevo ubojstvo okarakterizirao kao "prije svega, napad na njegovu obitelj, na srpski narod na Kosovu, na sjever Kosova i Srbiju u cijelosti".

"Ubijen je čovjek koji sasvim sigurno nije bio netko tko je pozivao na sukobe Srba i Albanaca. Ovo je teroristički akt, a ako pogledate kome bi ubojstvo odgovaralo - svima će biti jasno. O tim nagađanjima neću govoriti jer očekujem da ubojice budu uhvaćene... Ostavili su određene tragove i to je razlog što Srbija traži da bude uključena u istragu", rekao je Vučić.

On je, komentirajući stanje na Kosovu, rekao da "pravi gospodar situacije nije ni (Hashim) Thaci ni (Ramush) Haradinaj već (predsjednik Skupštine Kosova) Kadri Veselji koji prijeti da se Albanci neće zastaviti do Niša" i poručuje Srbiji da se "ne pokušava vratiti na Kosovo".

Predsjednik Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda" (SDP) Oliver Ivanović ubijen je jutros s pet hitaca u grudi i trbuh ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske MItrovice.

Na Ivanovića je, prema dosadašnjim saznanjima, pucano jutros oko 8.15 sati, a u lokalnu bolnicu dovezen je bez znakova života i unatoč naporima liječnika da ga reanimiraju, podlegao je ozljedama. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum