WASHINGTON

U Teksasu stupila na snagu zabrana pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šestog tjedna trudnoće stupila je na snagu u srijedu rano ujutro pošto američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. 

Skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šestog tjedna trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje. 

Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Roe protiv Wadea, važne presude koja je legalizirala pobačaj u cijeloj zemlji. 

Američka organizacija Planned Parenthood i drugi pružatelji ženskih zdravstvenih usluga te liječnici nastojali su osporiti taj zakon na saveznom sudu u Austinu u srpnju, navodeći da se njime krši ustavno pravo na pobačaj. 

Zakon, potpisan 19. svibnja, neobičan je po tome što omogućuje privatnim građanima da tuže pružatelje usluge pobačaja i svakoga tko "pomogne ili potakne" na pobačaj nakon šestog tjedna. Građani koji bi dobili takve parnice imali bi pravo na najmanje 10.000 dolara.

Sud još uvijek može staviti zabranu na čekanje, a nijedan sud još nije donio odluku o njezinoj ustavnosti, napisao je na Twitteru Stephen Vladeck, profesor Pravnog fakulteta u Austinu. 

"Bez obzira na to što će neki reći, ovo nije 'kraj' Roea", napisao je Vladeck. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater