WASHINGTON

Oklahomski guverner potpisao najstroži zakon o pobačaju u SAD-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oklahomski guverner Kevin Stitt u srijedu je potpisao najstroži zakon o zabrani pobačaja od začeća koji građanima dopušta da tuže one koji pomažu ženama prekinuti trudnoću. 

"Obećao sam Oklahomcima da ću kao guverner potpisati svaki dio zakona koji se zauzima za život što mi se nađe na stolu pa sam ponosan jer danas mogu ispuniti to obećanje", rekao je Stitt, a prenijeli oklahomski mediji.

Zakon koji su podržali republikanci Stittovim potpisom stupa odmah na snagu, a u njemu se iznimke dopuštaju samo kad su posrijedi medicinski razlozi, silovanje i incest.

Zakonom se ne zabranjuje upotreba kontracepcije niti hitna kontracepcija.

Centar za reproduktivna prava, globalna skupina sa sjedištem u New Yorku, rekla je da će osporiti zabranu na državnom sudu.

Oklahoma je među republikanskim državama u zemlji koje se žure donijeti zakone protiv pobačaja ove godine, očekujući da će američki Vrhovni sud uskoro poništiti presudu Roe protiv Wade, slučaj iz 1973. kojim se utvrdilo ustavno pravo na pobačaj.

Nacrt koji je procurio 2. svibnja pokazao je da konzervativna većina u sudu namjerava revidirati savezna prava na pobačaj i vratiti pitanje legalizacije pojedinačnim državama.

Četiri klinike za pobačaj u Oklahomi već su prestale raditi pobačaje u iščekivanju zabrane.

Oklahoma je u svibnju već donijela zakon kojim se zabranjuju pobačaji nakon šest tjedana trudnoće. Kao i posljednja mjera, ona se oslanja na provedbu građanskih tužbi.

Odredba o provedbi u oba zakona nastala je po uzoru na teksaški zakon koji je stupio na snagu u rujnu i zaustavio klinike u obavljanju gotovo svih pobačaja u toj državi.

Oklahoma je ubrzo postala odredište za žene iz Teksasa koje žele napraviti pobačaj nakon šest tjedana trudnoće.

Ograničenjima u Oklahomi sada su se proširili dijelovi zemlje u kojima je legalan pristup pobačaju mali ili ga uopće nema, prisiljavajući pacijentice da putuju u države kao što su Kansas, New Mexico i Colorado kako bi prekinule trudnoću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of