ZAGREB

Sud blokirao pravilo Južne Dakote koje sprječava pobačaje lijekovima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Savezni sudac u Južnoj Dakoti privremeno je u srijedu blokirao novo pravilo državnog odjela za zdravstvo koje otežava pristup pobačaju uz pomoć lijekova.


Američka federacija neprofitne organizacije Planned Parenthood, koja je posvećena seksualnoj zdravstvenoj skrbi, tražila je zabranu mjere Južne Dakote koju je prošlog rujna izdala republikanska guvernerica Kristi Noem.

Izvršna naredba Kristi Noem nalaže da oba lijeka koji se koriste za pobačaj daje zdravstveni djelatnik, dok bi ranije obično žena dobila prvi lijek u uredu pružatelja usluga, a drugi bi ponijela sa sobom i upotrijebila ga 24 do 72 sata kasnije.

Sutkinja Karen Schreier napisala je u svojoj presudi da je Planned Parenthood pokazao da je Južna Dakota stvorila "znatnu prepreku" na putu žena koje traže pobačaje uz pomoć lijekova.

Budući da je ured Planned Parenthood u Sioux Fallsu jedini koji pruža pobačaje u državi, i budući da mnoge žene putuju na velike udaljenosti da bi došle do njegovog ureda, prisiljavanje na ponovne posjete moglo bi predstavljati nepotrebno opterećenje za mnoge žene, napisala je sutkinja u svojoj zabrana.

Pravna bitka oko pobačaja u Sjedinjenim Državama posljednjih mjeseci postaje sve napetija. U prosincu je Vrhovni sud s konzervativnom većinom od 6-3, saslušao argumente u nastojanju savezne države Mississippi da ponovo oživi zabranu pobačaja.

Konzervativni su suci tada naznačili da su otvoreni za uklanjanje ili potpuno poništavanje slučaja iz 1973. „Roe protiv Wadea“, koji je utvrdio pravo žene na prekid trudnoće prije nego što fetus oživi. Odluka bi trebala biti donesena do kraja lipnja.

U prosincu je savezna vlada trajno ublažila neka ograničenja na lijekove koji se koriste za pobačaje do 10 tjedana trudnoće, dopuštajući slanje lijeka poštom umjesto da se zahtijeva osobno izdavanje. Međutim, 19 država ima zakone koji zabranjuju konzultacije na daljinu ili slanje tableta za pobačaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum