NEW DELHI

U New Delhiju sedmero mrtvih u nasilnim prosvjedima protiv zakona o državljanstvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najmanje je sedmero ljudi poginulo, a oko 150 ranjeno u sukobima u indijskome glavnom gradu za vrijeme prosvjeda zbog novog zakona o državljanstvu, doznaje se iz policijskih izvora u utorak. 

"U sukobima je poginulo sedmero ljudi, među njima i pripadnik policije New Delhija", rekao je policijski dužnosnik Anil Mittal te dodao da je u ponedjeljak ranjeno oko 150 ljudi. 

Sukobi su izbili između tisuća prosvjednika koji su za novi zakon i onih koji su protiv njega.

Policija je upotrijebila suzavac i dimne bombe, nastojeći rastjerati mnoštvo koje je bacalo kamenje.

Nasilje je izbilo upravo uoči posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa glavnome gradu.

Tump i indijski premijer Narenda Modi trebaju održati razgovore u utorak na mjestu nekoliko kilometara udaljenom od poprišta sukoba.

Napetosti u dijelovima grada i dalje su visoke u utorak  dok su škole ostale zatvorene u nekim područjima, zbog izvješća o novim sukobima. Zatvoreno je i najmanje pet postaja podzemne željeznice.

Sukobi u ponedjeljak među najtežima su u New Delhiju otkad su počeli prosvjedi protiv amandmana o državljanstvu (CAA) početkom prosinca.

Indijski glavni grad bio je poprište prosvjeda protiv zakona koji olakšava put do državljanstva nemuslimanima iz susjednih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Novi zakon omogućuje imigrantima hinduistima, Sikhima, budistima, džainistima, kršćanima i Parsima iz triju susjednih većinski muslimanskih zemalja pravo na dodjelu državljanstva po ubrzanoj proceduri.

Kritičari ističu da je to protivno indijskom sekularnom ustavu i pokušaj marginalizacije muslimana, premda hinduistička nacionalistička stranka BJP to niječe.

Studenti, organizacije građanskog društva, muslimanska zajednica i oporbene stranke organiziraju prosvjede širom zemlje tražeći povlačenje ili izmjenu toga zakona.

To je potaknulo optužbe da Modi i njegova nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) potkopavaju indijske sekularne tradicije.

Sporni zakon ne pogađa izravno indijske muslimane, ali potiče zabrinutost i bijes te manjine koja je s 14 posto zastupljena u ukupnom stanovništvu od 1,3 milijarde ljudi, nakon pet godina Modijeve vladavine.

BJP opovrgava optužbe indijske muslimanske manjine koja obuhvaća više od 180 milijuna ljudi, no prosvjedi u zemlji traju već dva mjeseca.    

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of