NEW DELHI

Pet mrtvih u prosvjedima u Indiji, ukupno 14 mrtvih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pet ljudi je poginulo u petak u prosvjedima u Indiji, čime se ukupan broj mrtvih penje na 14 otkako je prošlog tjedna počeo prosvjedni pokret protiv zakona o državljanstvu, rekli su mjesni čelnici.

Prosvjednici su poginuli u velikoj saveznoj državi Uttar Pradeshu, na sjeveru zemlje, najmnogoljudnijoj u Indiji s 200 milijuna stanovnika u kojoj je na vlasti stranka premijera Narendre Modija.

Medicinski čelnik u okrugu Meerutu izvijestio je o četvero mrtvih u bolnicama a policija u Firozabadu o jednom poginulom prosvjedniku.

"Četiri su osobe umrle nakon ranjavanja metcima", rekao je za France Presse liječnik Rajkumar, medicinski čelnik u okrugu Meerutu, pedesetak kilometara sjeveroistočno od New Delhija.

Sedam prosvjednika primljeno je u bolnice u Meerutu, većina ih ima ozljede od udaraca kamenjem, dodao je. U bolnici se liječe i četvorica policajaca.

Istodobno je glasnogovornik policije u Firozabadu, nešto južnije, rekao za novinsku agenciju da je jedna osoba poginula a jedna ozlijeđena u prosvjedima. Nije naveo uzrok smrti.

Ovi su prosvjedi jedan od najvećih izazova hinduskim nacionalistima premijera Narendre Modija od njihova dolaska na vlast 2014.

Zakon, donesen prošlog tjedna, olakšava stjecanje indijskog državljanstva za izbjeglice iz Afganistana, Pakistana i Bangladeša, uz uvjet da nisu muslimani. Njegovi kritičari smatraju ga diskriminatornim i protivnim indijskom ustavu.

Sporni tekst ne pogađa izravno indijske muslimane, ali potiče zabrinutost i bijes te manjine koja je s 14 posto zastupljena u ukupnom stanovništvu od 1,3 milijarde ljudi, nakon pet godina Modijeve vladavine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum