NAJNOVIJEVATRENA STIHIJA PROGUTALA SVE

TUŽNE SLIKE STIŽU IZ BiH: U potpunosti izgorjela legendarna tržnica Arizona

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Foto: Klix.ba)

Požar koji je izbio u nedjelju u ranim jutarnjim satima u potpunosti je progutao jedan od poznatijih trgovinskih simbola BiH, veliku tržnicu poznatu pod nazivom Arizona ili Koridor. Ova ogromna pijaca na otvorenom, odnosno štandovi i trgovine koji su ju sačinjavali, već je bila uništena u strašnom požaru 2016. godine kada je vatrena stihija u samo nekoliko sati progutala stotine štandova i dućana u kojima se prodavala različita roba, od prehrambenih proizvoda do bijele tehnike.

Kratko nakon toga bila je obnovljena, a isti se scenarij s vatrenom stihijom ponovio i u nedjelju, prenose mediji. Prvu informaciju o požaru gasitelji su dobili oko 3 sata ujutro a odmah su na teren poslane sve raspoložive ekipe iz Gradačca, Tuzle i drugih obližnjih mjesta. Vatrogasne snage zaustavile su širenje požara nešto prije 7 sati ujutro, no i nakon toga su morali nastaviti raščišćavati ruševine kako bi ugasili sva žarišta vatre. Stručni timovi poslani su na teren kao bi utvrdili uzroke požara i procijenili štetu, no već sada je izvjesno kako je riječ o milijunima eura.

Tržnica Arizona počela je nastajati netom nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanja Daytonskog sporazuma u studenom 1995. godine. Ono što je započelo kao "prodaja na divlje" iz automobila, kombija i sa prostirki na podu, vrlo brzo potaklo je gradnju trošnih baraka i štandova u kojima se odvijala trgovina među donedavno zaraćenim stranama, da bi se samo nekoliko godina kasnije prostirala na čak 40 tisuća metara kvadratnih. Demilitarizirana i neutralna zona nedaleko Brčkog bila je idealno mjesto za ponovno pokretanje trgovinskog biznisa nakon rata. Smještena je na cesti koja povezuje gradove Orašje i Tuzlu, u naselju Dubrave koje pripada općini Brčko, a s godinama je stekla kultni status i postala mjesto za kupovinu na koje dolaze posjetitelji iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Mađarske. Osim prodavača sa prostora bivše države, trgovinom se bave i Grci, Turci, Talijani i Kinezi. Broj kupaca koji posjeti tržnicu kreće se oko 30 tisuća dnevno.

Također, zanimljivo je napomenuti kako na Arizoni ne postoje etničke i religijske podjele koje nakon posljednjeg rata duboko pogađaju cijelu Bosnu i Hercegovinu, a robu je moguće platiti u raznim valutama, eurima, američkim dolarima, konvertibilnim markama, hrvatskim kunama te srpskim dinarima.

Koliko je Arizona bila pristupačna i koliko je značila čak i ovdašnjem stanovništvu dovoljno govori činjenica da su mnogi svoje domove u potpunosti opremili kupovinom svega potrebnog upravo na Koridoru, a mnogi su i djecu poženili opskrbljujući se barem pićima po daleko najpovoljnijim cijenama upravo na ovoj tržnici, bez obzira na to što je oko 550 kilometara udaljena od Pule.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam