ISTANBUL

Turska od Finske i Švedske traži izručenje 33 osobe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima, objavio je u srijedu ministar pravosuđa Bekir Bozdag. 

Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između triju država koji otvara put Helsinkiju i Stockholmu prema članstvu u NATO savezu kojem se Ankara dotad protivila. 

„U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK-a i šest članova Fetoa, a od Švedske deset članova Fetoa i jedanaest članova PKK-a“, rekao je ministar, a prenose turski mediji. 

Kurdistanska radnička partija (PKK) proglašena je terorističkom organizacijom u Turskoj, Europskoj uniji i SAD-u.

Feto je pokret propovjednika Fethullaha Gulena, nekadašnjeg saveznika, a danas protivnika predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg on smatra krivcem za pokušaj vojnog puča u srpnju 2016. godine. 

Erdogan se u utorak, uoči otvaranja sastanka na vrhu NATO-a u Madridu, na nekoliko sati sastao s finskim kolegom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson. 

Turska je blokirala ulazak dviju država u NATO, optuživši ih da je sklonila militante dvaju pokreta. 

Na kraju skupa u Madridu predstavljen je memorandum triju država koji otvara put za proširenje Saveza. 

„Turska je dobila ono što je htjela“, priopćio je ured turskog predsjednika, govoreći pritom o „potpunoj suradnji“ država u borbi protiv terorizma. 
 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum