WASHINGTON

Trump upozorio Kinu da se ne osvećuje za podizanje carina

| Autor: Hina
EPA

EPA


Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je u ponedjeljak Kinu da se ne osvećuje za novo podizanje carina, ali i naglasio da američki potrošači neće na svojoj koži osjetiti tu mjeru.

SAD je u petak više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Kina je u ponedjeljak objavila da se nikada neće predati pred vanjskim pritiscima, iako nije pojasnila na koji će način uzvratiti  Washingtonu nakon novih prijetnji da će nametnuti carine i na sve preostale kineske proizvode.

U nizu objava na Twitteru, predsjednik Trump rekao je kako je Kina "godinama iskorištavala SAD".

"Dakle, Kina se ne bi trebala osvećivati - postat će samo gore!", dodao je.

"Nema razloga da američki potrošač plati za carine", također je tvitao Trump, ali ta njegova objava u kontradikciji je s onim što kaže njegov ekonomski savjetnik Larry Kudlow.

On je u intervjuu u nedjelju kazao da će "obje strane" vjerojatno stradati zbog povećanih trgovinskih tenzija.

"Otvoreno upozoravam predsjednika Xija i sve moje brojne prijatelje u Kini da će Kina biti snažno pogođena ako se ne dogovorite jer će kompanije biti primorane napustiti Kinu i otići u druge zemlje", tvitao je Trump.

Trgovinski rat između Kine i SAD u novome je krugu, nakon što su Amerikanci povećali carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode.

Trump je ujedno naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da započne nametanje carina na sve preostale uvozne proizvode iz Kine, u potezu koji bi obuhvatio dodatnih 300 milijardi dolara kineske robe.

Peking se obavezao na odgovor Amerikancima, no još nisu najavili nikakav potez.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom