NE ŽELE TRGOVINSKI RAT

Kina obećala borbu protiv Trumpovih carina "po bilo koju cijenu"


Kina je obećala da će se boriti protiv "jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cijenu" u petak nakon što je američki predsjednik Donald Trump naredio dužnosnicima da razmotre nametanje dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode.

"Kina ima jasno stajalište o kinesko-američkoj trgovini. Trgovinski rat ne želimo, no takva se rata ne bojimo", rekao je glasnogovornik ministarstva trgovine za novinsku agenciju Xinhua u petak.

Ministarstvo je također obećalo poduzeti "opsežne protumjere", prenosi Xinhua, no ne navodi detalje.

Komentari odražavaju ljutitu retoriku u državi i glasilima koje podupire Komunistička partija zadnjih nekoliko tjedana tijekom kojih se pogoršala napeta situacija o mogućem trgovinskom ratu.

Trump je u izjavi u četvrtak rekao da je naredio mjeru "u svjetlu kineske nepoštene osvete" na američke carine od 25 posto na kineske proizvode vrijedne 50 milijardi dolara koje je najavio ranije ovog tjedna.

"Umjesto da prekine sa svojim neprimjerenim ponašanjem, Kina je izabrala da našteti našim farmerima i tvornicama", rekao je Trump.

Dao sam naputak USTR-u (američkom trgovinsko predstavniku) da razmotri hoće li dodatne carine u vrijednosti 100 milijardi dolara biti u skladu s člankom 301 te, ako hoće, da odabere proizvode kojima bi se nametnule takve carine".

Također je rekao da je naredio ministarstvu poljoprivrede da "provede plan kako bi zaštitilo naše farmere i poljoprivredne interese".

Trumpove carine kritizirali su američki poslovni ljudi, ali i članovi njegove Republikanske stranke. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom