WASHINGTON

Trump pozvao Afganistance da "iskoriste priliku za mir"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Afganistance da "iskoriste priliku za postizanje mira" u petak uoči potpisivanja povijesnog sporazuma u Dohi između Sjedinjenih Država i talibana čemu će prisustvovati američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Pozivamo Afganistance da iskoriste priliku za postizanje mira", ustvrdio je Trump.

Pompeo je u petak otputovao za Dohu, glavni grad Katara gdje će prisustvovati potpisivanju sporazuma između Washingtona i pobunjenika.

Ministar obrane Mark Esper objavit će u toj prigodi zajedničku izjavu s afganistanskom vladom, najavio je Trump. 

"Ako talibani i afganistanska vlada uspiju poštovati preuzete obveze, imat ćemo zacrtan put za okončanje rata u Afganistanu i povratak naših vojnika kući", dodao je Trump.

Američko-talibanski sporazum  trebao bi otvoriti novo razdoblje za Afganistan, siromašnu zemlju u kojoj se ratuje već 40 godina i voditi prema okončanju američke intervencije počete 7. listopada 2001., što je bio odgovor Washingtona na napade 11. rujna.

Broj američkih vojnika trebao bi sa sadašnjih približno 13.000 tisuća pasti na 8.600 i postupno se smanjivati budu li talibani poštovali preuzete obveze.

Talibani koji odavna zahtijevaju odlazak Amerikanaca iz zemlje, obvezuju se jamčiti sigurnost protiv terorizma i brzo početi izravne pregovore s vladom u Kabulu.

Pompeo je američkim kongresnicima rekao da je u Afganistanu znatno smanjeno nasilje u proteklih šest dana.

Predsjednik Trump zacrtao je povlačenje američkih vojnika iz Afganistana kao važan cilj svoje vanjske politike. Sporazum s talibanima koji bi okončao 18 godina dugi rat povećao bi njegove izglede za novu pobjedu na predsjedničkim izborima, piše Reuters.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum