KARACHI

Tisuće Pakistanaca prosvjedovale zbog objave karikatura Muhameda u Francuskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deseci tisuća muslimana prosvjdovali su u petak u Pakistanu zbog ponovne objave karikatura islamskog proroka Muhameda u francuskom satiričkom listu Charlie Hebdo uzvikujući "Smrt Francuskoj!" i pozivajući na bojkot francuskih proizvoda. 

Na jednom od transparenata prosvjednika pisalo je: "Kazna za bogohulnike je odrubljivanje glave".

Karikature proroka Muhameda izazvale su gnjev i nemire u muslimanskog svijetu 2005. kada su prvi puta objavljene u danskom listu Jyllands-Posten.

Ranije ovoga tjedna je francuski tjednik Charlie Hebdo ponovno objavio karikature povodom početka suđenja islamistima koji su napali uredništvo lista u siječnju 2015. godine i ubili 12-ro ljudi.

Prvog dana suđenja u srijedu na sudu u Francuskoj je rečeno kako je su povod napada bile sporne karikature te da su napadači htjeli osvetiti proroka Muhameda.

Prosvjede u srijedu u Pakistanu organizirala je islamistička stranka Tehreek-e-Laibak Pakistan (TLP) a održali su se u u najvećem pakstanskom gradu Karachiju, kao i Rawalpindi, Peshawaru, Lahoreu i Dera Ismail Khanu.

Prosvjednici su paralizirali promet u Karachiju, financijskom i poslovnom središtu Pakistana.

"Ponovna objava kariktura je veliki terorizam; oni ponavljaju to bogohuljenje protiv proroka Muhamemeda svakih nekoliko godina. To treba zaustaviti", rekao je lokalni čelnik TLP-a u Karachiju Razi Hussani.

Slični prosvjedi 2015. u Pakistanu postali su nasilini, a veći je broj ljudi ozlijeđen u sukobima s policijom kada su se prosvjednici pokušali probiti do francuskog konzulata u Karachiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom