DEN HAAG

Nizozemski zastupnik Geert Wilders ponovo organizira natjecanje za najbolju karikaturu proroka Muhameda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders objavio je u subotu navečer da će ponovo organizirati natjecanje za najbolju karikaturu proroka Muhameda, više od godinu dana pošto je zbog prijetnji smrću i prosvjeda otkazao takvo natjecanje.

Geert Wilders, poznat po svojim protuislamskim stajalištima, pozvao je pratitelje na Twitteru da mu "pošalju karikature koje prikazuju Muhameda".

Zastupnik želi organizirati natjecanje u prostorijama nizozemskog parlamenta u Den Haagu, pozivajući se na slobodu govora.

"Sloboda govora mora pobijediti nasilje i islamsku fetvu", napisao je čelnik Stranke za slobodu (PVV), najveće oporbene stranke u nizozemskom parlamentu.

Wilders je u lipnju 2018. najavio da kani organizirati takvo natjecanje, ali je odustao pošto je primio prijetnje smrću.

Prijedlog je naišao na osudu muslimana u svijetu, napose u Pakistanu, gdje se održalo više prosvjeda, nakon kojih su se dogodili izgredi u Nizozemskoj.

Nizozemski sud je u studenom osudio Pakistanca na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme "terorističkog napada" na zastupnika.

Nizozemska država osigurava Geertu Wildersu (56) 24-satnu zaštitu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini