IZBORI

TIJESNA UTRKA ZA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Prognoze su i dalje neizvjesne, Biden vodi u anketama, ali u sličnoj je situaciji bila i Hillary Clinton pa ju je na kraju Trump pobijedio

| Autor: Jurica Körbler
EPA

EPA


Deset dana pred američke izbore i nakon posljednje televizijske debate koju su vodili Donald Trump i Joe Biden prognoze su i dalje neizvjesne, iako ankete daju sve veću prednost bivšem Obaminom potpredsjedniku. Biden je po anketi CNN-a bio uvjerljiviji i na televizijskom sučeljavanju koje je bilo najmirnije do sada. Uz sve to ostaje sjećanje na prošle izbore kada je Hillary Clinton također vodila i na kraju izgubila od Trumpa.

Iskreno, mnogo se toga promijenilo od tada. Clinton su pokopali mailovi, a Trump sada nema u rukavu niti jedan adut da u zadnji čas pokosi Bidena. Obratno, sve ono što je moglo predsjedničkom kandidatu naškoditi, od afere s Ukrajinom i poslovima njegovog sina, već je prožvakano. Sada Biden ima i mnogo više novca za oglašavanje, što je u Americi uvijek važno uoči izbora, a Trump bi morao u fotofinišu imati nevjerojatnu sreću da se stvari preokrenu u njegovu korist.

U Americi nije najvažnije koliko će tko glasova u konačnici dobiti, već kako će proći glasanje u državama u kojima kandidati dobivaju elektorske glasove. Ove je godine jedan specifikum jer mnogi glasaju poštom zbog pandemije koronavirusa, pa će se rezultati u nekim državama možda znati i prije 3. studenog kada će Amerikanci izaći na birališta. Ostaje naravno vidjeti i kako će sve to proći i hoće li Trump, ako izgubi, priznati poraz ili zemlju uvući u još veću krizu.

Za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova od ukupno 538, a glasovi se broje na zajedničkoj sjednici Predstavničkog doma i Senata, i to 6. siječnja. Mnoge od država su važne za krajnji ishod, poput Floride, a sada su Biden i Trump tamo u tijesnoj trci. Ako u konačnici Biden bude u prednosti, gotovo je sigurno da će pobijediti. Važne države su i Sjeverna Karolina, Arizona, Michigen, Pensilvanija, Wisconsin i Kalifornija. Ako je suditi po anketama, Biden vodi, ali je zanimljivo da analitičari i dalje nisu odlučni proglasiti ga pobjednikom.

Ova posljednja debata bila je daleko mirnija od prve koja se pretvorila u nezaboravni šou. Trumpu je išlo na ruku što je mogao objaviti da su pred vratima i cjepivo i lijekovi za koronu, a već danima viče po Americi da je on superheroj koji se u najkraćem roku oporavio. ”Čestitali su mi mnogi državnici na svemu što smo učinili”, rekao je Trump, dok se grozne brojke o novim žrtvama korone objavljuju u gotovo svim američkim državama. Biden je vrlo kratko replicirao: ”Niste učinili ništa. Idemo u mračnu zimu, a Trump nema jasan plan.”. Na to mu je Trump odgovorio: ”Nećemo uopće imati mračnu zimu, otvaramo svoju zemlju.”

"Svatko tko je odgovoran za toliko smrtnih slučajeva ne smije ostati predsjednik SAD-a", zaključio je Joe Biden i najavio plan za tu mračnu ili svijetlu zimu, kako kome drago. Sam Trump se u debati pomalo izgubio kada je uzviknuo: ”Preuzimam punu odgovornost”, a zatim dodao: ”Nisam ja kriv, kriva je Kina.” Mnogo toga se nije čulo na Sveučilištu Belmont u Neshvilleu, jer je pravilo bilo isključiti mikrofon ako netko želi upasti drugom u riječ. Trumpu nije pomoglo što je objavio snimku intervjua i prije nego što je službeno emitiran, uz kuknjavu da ga novinari ne vole i da su pristrani.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater