Demokrati su preuzeli nadzor nad Zastupničkim domom

Europljani strahuju da će Trump nakon jačanja demokrata biti agresivniji na vanjskopolitičkom planu


Američki predsjednik Donald Trump mogao bi nakon jačanja demokrata na izborima na polovici predsjedničkog mandata biti još agresivniji na vanjskopolitičkom planu, posebice na području trgovine, smatraju političari, diplomati i analitičari u Europi.

Demokrati su preuzeli nadzor nad Zastupničkim domom od Trumpovih republikanaca na izborima u utorak koji se smatraju svojevrsnim referendumom o prvoj polovici Trumpova mandata i pozorno prate širom svijeta.

Taj rezultat daje im nove mogućnosti da blokiraju Trumpove unutarnjopolitičke planove i intenziviraju istrage o njegovim poslovnim pothvatima i sumnjama u dosluh s Rusijom za vrijeme kampanje za predsjedničke izbore 2016. 

No na području vanjske politike Trumpove ovlasti da povlači poteze ostaju uglavnom nedirnute. I dok bi demokrati u Zastupničkom domu mogli tražiti odlučniji pristup prema Saudijskoj Arabiji i Rusiji, ne treba očekivati da će moći utjecati na najvažnija pitanja: trgovinski sukob s Kinom i obuzdavanje Irana.

"Predsjednikove velike ovlasti, posebice u vanjskoj politici, ostaju nedirnute", rekao je Norbert Roettgen, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, za Deutschlandfunk radio.

"Moramo se pripremiti za mogućnost da će ga poraz u Zastupničkom domu 'zapaliti', da će intenzivirati polarizaciju, agresiju koju smo vidjeli tijekom kampanje."

"Očekujem da će biti još odlučniji kada je riječ o Kini, Iranu i meksičkoj granici", rekao je Peter Trubowitz, direktor Američkog centra pri Londonskoj školi ekonomije.

"Mislim da sada ima drugačiji poticaj i da će ulagati još više vremena na vanjskopolitičkom planu kako se približavamo 2020.", kada se održavaju novi predsjednički izbori, dodao je.

Neki europski političari pozdravili su dobar rezultat demokrata na izborima kao dokaz zaokreta u zemlji. Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans rekao je da su Amerikanci izabrali "nadu umjesto straha, uljudnost umjesto surovosti, uključivost umjesto rasizma".

No izbori nisu ipak doveli do "plavog vala" kojem su se neki nadali. Republikanci su povećali većinu u Senatu, domu koji tradicionalno ima najveću ulogu u vanjskoj politici.

A u nekim važnim utrkama za Zastupnički dom, Senat i poziciju guvernera, u državama kao što su Iowa, Florida, Georgija i Texas, republikanci su udruživši snage s Trumpom odnijeli pobjedu.

Roettgen je rekao da rezultat izbora smatra "normaliziranjem" Trumpa i potvrdom da je uspješno proveo "neprijateljsko preuzimanje" Republikanske stranke.

Pitanje u kojem bi demokrati mogli obuzdati Trumpa je Saudijska Arabija, koja je ubojstvom novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošli mjesec izazvala ogorčenje u Kongresu i prijetnje da bi joj se mogla blokirati prodaja oružja.

Intenzivniji fokus na navodno rusko miješanje u predsjedničke izbore 2016. vezat će Trumpu ruke kada je riječ o suradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Demokrati u Zastupničkom domu mogli bi također tražiti nove sankcije protiv Moskve, uključujući mjere koje bi kaznile europske tvrtke koje sudjeluju u gradnji plinovoda Sjeverni tok 2.

"Možemo naravno s velikom sigurnošću reći da se na horizontu ne vide naznake za normalizaciju rusko-američkih odnosa", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na telekonferenciji.

Trgovina je jedno od područja na kojem američki predsjednici mogu povlačiti poteze bez odobrenja Kongresa. A nekoliko europskih diplomata i analitičara očekuje da će Trump nastaviti sukob s Kinom ili ga čak intenzivirati, dok mu domaći planovi budu na ledu.

Problemi kod kuće mogli bi povećati vjerojatnost da će Trump ostvariti prijetnje da će se suprotstaviti Europi na području trgovine, uključujući kažnjavanje Njemačke carinama na uvoz automobila.

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross prošli je mjesec optužio EU da blokira napredak na području trgovine i upozorio da Trumpovo "strpljenje nije neograničeno".

"Trump duboko vjeruje da EU i posebno Nijemci debelo varaju SAD", rekao je Jeremy Shapiro, bivši dužnosnik State Departmenta, a sada direktor istraživanja pri Europskom vijeću za vanjske odnose.

"Doista očekujem da će, bude li imao političkih problema kod kuće, on potražiti nove sukobe", rekao je.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater