ZAGREB

TASS: Inspektori IAEA-e u Zaporižji u četvrtak ujutro

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) trebali bi stići u nuklearnu elektranu Zaporižja na jugu Ukrajine u četvrtak ujutro, piše u srijedu ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na ruske vlasti okupiranog područja. 

Inspekcija će trajati jedan ili dva dana, a u najvećoj nuklearku u Europi će nakon pregleda ostati između šest i osam stručnjaka IAEA-e, tvrde ruski vlasti Enerhodara, grada gdje je elektrana smještena. 

Najveća nuklearna elektrana u Europi Zaporižja nalazi se na prvoj liniji bojišta između ruskih i ukrajinskih snaga, a područje je posljednjih dana u više navrata granatirano.

Dvije strane optužuju se međusobno za te napade.

Tvornicu su okupirale ruske snage u ožujku, a Ukrajina je optužila Rusiju da je tamo rasporedila stotine vojnika i skladištila streljivo.

Ukrajina se isprva bojala da bi posjet IAEA-e Zaporižju legitimizirao rusku okupaciju mjesta, prije nego što je konačno podržala ideju o misiji.

Ukrajina je inzistirala na tome da misija tamo treba otputovati s teritorija koji drže Ukrajinci, što znači da će inspektori morati prijeći crtu bojišnice uz sigurnosna jamstva s obje strane.

Inspektori su na put iz Kijeva krenuli u srijedu ujutro.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater